Mijn cursus bij EDITIO

De eerste cursus Fictie I van EDITIO is inmiddels afgerond en alle cursisten hebben een prachtig verhaal opgezet. Week na week hebben ze onder begeleiding van een tutor opdrachten ingeleverd. Wij vroegen een van onze cursisten Anita hoe ze de online cursus vond en wat er allemaal bij Fictie I kwam kijken.

“Ik hoorde voor het eerst van EDITIO via deBoekensalon.nl. Zij hadden een wedstrijd uitgeschreven waarbij je een cursus kon winnen van EDITIO. Voor de wedstrijd moest je een eerste zin van een boek of een verhaal schrijven. Ik stuurde de zin ‘De appelstroop smaakte anders die ochtend’ in. Zo ben ik uiteindelijk bij de cursus Fictie I terecht gekomen. Het grote voordeel van zo’n online cursus is dat je op je eigen momenten kunt schrijven en dat je de deur er niet voor uit hoeft.

De opdrachten hielden me elke week behoorlijk bezig. De eerste opdrachten waren zo afgesteld dat iedereen een goed stukje kon schrijven naar aanleiding van een opdracht. De opdrachten liepen mooi in elkaar over; het was elke keer weer een feestje om aan een nieuwe opdracht te beginnen. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen, zodat ik aan het eind niet bang was om iets in te sturen.

Mijn tutor Anja heeft me zeker bewuster gemaakt van hoe ik de taal zou kunnen gebruiken. Ook de feedback naar anderen toe was erg nuttig om te lezen. Het liefste zou ik ook nog directe conversatie met de andere cursisten hebben, bijvoorbeeld in een wekelijkse chat. Ik had wel het idee dat ik wel een van de fanatiekste cursisten was, dus misschien bestaat die behoefte alleen bij mij.

Het feedback geven op andere nam misschien nog wel de meeste tijd in beslag. Je hebt je opdracht gedaan en krijgt daar feedback op. Die feedback moet je verwerken en dan ga je het werk van anderen lezen. In het geval van fictie ligt dat zover uit elkaar dat ik me soms lastig in de teksten van anderen kon verplaatsen. Daarop feedback geven was voor mij af en toe een beetje krampachtig proberen, maar ik heb het wel gedaan. Je leert daardoor dat je al snel een eigen “taal” hebt. Dat vond ik heel bijzonder om bij mezelf en bij de anderen te zien.

We werden ook door elkaar geïnspireerd.  Bij de beschrijvingen van personages, locaties, objecten etc. kwamen er soms ineens dingen uit de vorige opdracht van een ander. Dat is een goede ontwikkeling, je gaat toch beter om je heen kijken. Ik vond het heel leuk om feedback van anderen op mijn opdrachten te krijgen! Zij lezen het toch vanuit een ander perspectief, wat soms erg verrassend kan zijn.

Ik ben tevreden met mijn eindresultaat bij de cursus Fictie I van EDITIO. Mijn verhaal ligt op me te wachten en in de vakantie ga ik verder schrijven. Voor nu heb ik even afstand genomen, want er zijn stukken in het verhaal die nog niet goed zijn ontwikkeld. De basis is gelegd.

Ik heb uiteindelijk veel geleerd van de cursus Fictie I. Ik ben beeldend kunstenaar en het visuele is al erg ontwikkeld, maar de andere zintuigen zijn zoveel belangrijker geworden. Als ik ‘s ochtends wakker word en ik hoor de vogels, een trein in de verte, de kat die mauwt. Ik ruik een ei dat wordt gebakken, de jasmijn onder mijn raam, de scheet van mijn partner. Ik voel de stof van mijn ochtendjas, het koude glas water, het water in mijn mond. Ik zie de schaduw van de luxaflex, de rimpels op zijn gezicht, de stofpluizen onder het bed. Dan denk ik : “Hoe kan je dat allemaal opschrijven en kan het betekenis krijgen?” Dat heb ik er van geleerd. Het heeft me  een stukje rijker gemaakt. Bedankt daarvoor.”

Ben je ook nieuwsgierig naar je eigen talenten? Is een online schrijfcursus misschien ook iets voor jou? Je kunt kiezen voor een 6-weekse cursus en voor degenen die nog dieper willen ingaan op het schrijven van een verhaal hebben we de 12-weekse cursussen. Onder begeleiding van een bekende tutor zul je aan de slag gaan met allerlei schrijfopdrachten. Bekijk ons aanbod en misschien zit er ook iets voor jou tussen!