Literatuur en Oekraïne

Vandaag geven de Nederlandse stemmers middels een referendum advies aan de overheid over het Europese handelsverdrag met Oekraïne. Het land achter de Karpaten heeft vele schrijvers geïnspireerd. Editio raadt 5 boeken aan.

1. Roman: Poubelle – Pieter Waterdrinker

Op het hoogtepunt van de Maidan-opstand in Kiev reist Wessel Stols af naar Oekraïne. Terwijl zijn nog altijd kinderloze huwelijk voortsuddert, wentelt hij zich in de decadente, promiscue Oekraïense society. Dan komen de geesten van zijn Russische avonturen weer tot leven. Hij wordt meegezogen in de oorlog in Oost-Oekraïne.

2. Roman: Alles is verlicht – Jonathan Safran Foer

Een jonge Amerikaan, Jonathan Safran Foer geheten, reist naar het platteland van Oekraïne in een zoektocht naar zijn verleden. Slechts gewapend met een vergeelde foto gaat hij op zoek naar Augustine, de vrouw die, zo is hem verteld, zijn grootvader uit de handen van de nazi’s heeft gered. Het boek is ook verfilmt als ‘Everything is illuminated’ met Elijah Wood in de hoofdrol.

3. Non-fictie: De schaduw van de grote broer – Laura Starink

Het jaar 2014 was een dieptepunt in de verhouding tussen Poetins Rusland en het Westen. In Oekraïne sloeg de opluchting na Majdan om in verbijstering over Ruslands agressie. Laura Starink reisde door Letland, Rusland, Polen en Oekraïne en zag hoe de geschiedenis nadreunt in het voormalige wereldrijk.

Jas

4. Verhalen uit Odessa – Isaak Babel

Isaac Babel (1894-1941) is een van de grootste Russischtalige schrijvers van kort tot zeer korte verhalen. De kleurrijkheid van het Joodse leven in Rusland, in het bijzonder dat in zijn vaderstad Odessa, is het tweede belangrijke en vaak bizarre onderwerp van Babel. De verhalen daarover zijn hier gebundeld.