Recept van Jonah Freud, koningin van het kookboeken schrijven

Jonah Freud is naast schrijver van kookboeken, eigenaar van De Kookboekhandel, ook tutor van de Editio-cursus ‘Kookboek schrijven’. Hoewel ze in een interview in Trouw verklaarde dat ze ‘niets heeft met digitale recepten’, plaatsen wij hier toch haar overheerlijke recept voor  Zuid-Franse pizza: ‘La Pissaladière’. Om tijdens  dit grauwe herfstweer iets feestelijks op tafel te kunnen zetten, maar ook als inspiratiebron voor je eigen (toekomstige) recepten.

 

 

La pissaladière
(Zuid-Franse pizza met uien, ansjovis en olijven)

Voor het brooddeeg:
45 g roomboter in blokjes
150 g bloem
flinke snuf zout
1 ei
7 gram gedroogde gist (1 zakje)
beetje water.

Meng alles goed. Maak er een bal van en laat deze 2 uur afgedekt rijzen.

Voor de vulling:
olijfolie
750 g uien in dunne plakjes
2 tomaten, ontveld en in blokjes
peper en zout
10-12 ansjovisfilets
50 g zwarte olijven zonder pit

Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de uien op heel laag vuur, tot ze gaar en goudgeel van kleur zijn. Voeg de tomaten toe en maak op smaak met zout en peper. Laat zachtjes doorpruttelen tot al het vocht van de tomaten verdampt is.

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Vet een taartbodem in met olijfolie. Druk het deeg in de vorm tot de bodem en de zijkanten helemaal bekleed zijn. Verdeel de uienvulling erover. Leg de ansjovisfilets kruislings op de uienvulling. Leg de olijven hier tussenin.

Bak de pissaladière 30 à 35 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Kookboeken zijn de best verkochte boeken. Een eigen kookboek is dan ook de droom van iedere foodblogger en/of -fotograaf, journalist en kok. Daadwerkelijk een kookboek maken is een tweede. Hoe begin je er in godsnaam aan? Jonah Freud, de koningin van het Nederlandse kookboek, helpt je in vier weken tijd op weg tijdens de cursus Kookboek Schrijven. Wees er snel bij, want we starten weer op 23 september!