Schrijftips van Kurt Vonnegut

Soms stuit je in de krochten van Youtube plotseling op een filmpje dat je inspireert. Tussen de dansende honden en panfluitspelers ontdekten wij schrijfheld Kurt Vonnegut, die met doorrookte bromstem zijn beste tips voor een kort verhaal uit de doeken doet.  Doe er je voordeel mee!

Wij zetten ze hier voor je uiteen:

  1. Als schrijver maak je gebruik van de tijd van volstrekte vreemden (de lezers). Zorg ervoor dat ze die tijd niet zullen zien als een verspilling.
  2. Geef de lezer op z’n minst één personage met wie hij of zij kan sympathiseren.
  3. Elk personage moet iets willen, ook al is dat enkel een glas water.
  4. Zorg ervoor dat elke zin bijdraagt aan ofwel 1. het blootleggen van karakter, ofwel 2. het ontwikkelen van handelingen.
  5. Begin zo dicht mogelijk bij het einde.
  6. Wees een sadist. Verwikkel je personages in gruwelijke situaties, al zijn ze zelf nog zo lief en onschuldig – op die manier toon je de lezer uit welk hout ze gesneden zijn.
  7. Probeer met je schrijven maar één lezer te behagen. Als je een raam opent en liefde met de hele wereld probeert de bedrijven, krijgt je verhaal longontsteking.
  8. Geef je lezer zo snel mogelijk zo veel mogelijk informatie. Afwachting en onzekerheid kunnen naar de hel lopen. Lezers moeten het verhaal dermate goed begrijpen dat ze zelf een einde zouden kunnen bedenken, mochten kakkerlakken onverhoopt de laatste bladzijden naar binnen werken.