Shakespeare and Company in Parijs

Aan de Rive Gauche, omringd door het altijd drukke Place Saint-Michel, de prachtige Notre Dame, Ile de la Cité, de Seine en de Sorbonne, bevindt zich de Engelstalige boekhandel Shakespeare & Company.

In 1919 richtte de Amerikaanse Sylvia Beach de Engelstalige boekhandel en bibliotheek op in Parijs. De winkel bevond zich in het chique 6e arrondissement, eerst op 8, rue Dupuytren en iets later op 12, rue de l’Odéon. De winkel werd een ontmoetingsplek voor beroemde schrijvers zoals Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein en James Joyce. Boeken die gecensureerd werden in Engeland of de Verenigde Staten waren in deze boekhandel wel verkrijgbaar. Zo dankt de winkel een deel van haar bekendheid aan de uitgave van het boek Ulysses. Wegens de censuur kon schrijver Joyce kon dit boek niet uitgeven in Engeland of de Verenigde Staten. Sylvia Beach besloot het boek uit te geven en in 1922 werden er 1000 exemplaren gedrukt. Het boek bleek erg succesvol en later volgde er meerdere drukken.

Toen in 1940 Parijs bezet werd door de Duitsers werd de winkel gesloten. Na de oorlog is de originele winkel in het 6e arrondissement nooit heropend. In 1951 besloot George Whitman een nieuwe Engelstalige boekenwinkel te openen, deze keer in het 5e arrondissement. Hij noemde zijn winkel “Le Mistral”, maar in 1964 veranderde hij de naam naar “Shakespeare and Company” als eerbetoon aan de boekenwinkel van Sylvia Beach.

Ook deze winkel werd meteen een ontmoetingsplek die geliefd was onder schrijvers als Allen Ginsberg, Gregory Corso en William S. Burroughs. Whitman sloot goede deals met de schrijvers. Zij mochten namelijk gratis boven de winkel logeren als ze een paar uur per dag in de winkel zouden werken of een lezing zouden geven.

De dochter van Whitman heeft de winkel overgenomen en tot op de dag van vandaag staat de winkel bekend om het enorme aanbod aan Engelstalige literatuur. Daarnaast verzorgt de winkel regelmatig poëzielezingen, boekbesprekingen en schrijversbijeenkomsten. Jonge schrijvers werken nog steeds in de boekhandel in ruil voor een slaapplek boven de winkel. En zeg nu eerlijk.. dat is niet de minste plek in Parijs om je dagen door te brengen en inspiratie op te doen. De dochter van Whitman, Sylvia, heeft ook haar eigen literaire festival FestivalandCo opgezet waar ze om de twee jaar allerlei bekende schrijvers ontvangt. Dit festival wordt in en rondom de boekenwinkel gehouden.

De winkel is onder andere gebruikt in de film Before Sunset en werd weer onder de aandacht gebracht door Woody Allen in zijn film Midnight in Paris.

Mocht je in Parijs zijn, dan is het zeker de moeite waard om eens langs dit gezellige boekenwinkeltje te lopen. Bij lekker weer worden de lezingen buiten voor de deur gehouden. Strijk hier eens neer nadat je een rondje om de Notre Dame gelopen hebt.

En heb je daarna zin in een kopje koffie en een Frans hapje, loop dan door naar het schattige restaurantje om de hoek: La Fourmi Ailée (8, Rue du Fouarre, 75005 Paris). Geniet van Parijs!