Voeten, ontsnapt uit een slaaploze nacht

De Nacht van de Poëzie – kortweg “De Nacht” – geldt al meer dan 30 jaar als een van de best bezochte poëzie-evenementen van de Nederlandse letteren. Dit grootste poëziefeest van het jaar strijkt weer neer in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. 19 gevestigde dichters én nieuwe sterren aan het poëtisch firmament vertegenwoordigen gedurende één ‘Nacht’ het beste wat de Nederlandstalige dichtkunst in de brede zin te bieden heeft.

Muzikale en theatrale entractes nemen tijdens deze nachtelijke estafette het stokje meerdere malen over van de dichters. En het programma eindigt niet bij de deuren van de Grote Zaal. In de vele rondgangen verrijst ook de traditionele boekenmark. Namen waar je onder andere alvast naar uit kan kijken zijn: Anna Enquist, Hans Dorrestein, Roos Rebergen en debutante Marieke Rijnveld.

Ook kiest de redactie jaarlijks een regel als motto voor de Nacht van de Poëzie. Dit jaar viel de keuze op Ducals ‘Voeten, ontsnapt uit een slaaploze nacht’. De regel is afkomstig uit het gedicht ‘Wed’, oorspronkelijk gepubliceerd in de bundel Moedertaal (1994, Atlas).

De Nacht zal plaatsvinden op van zaterdag 17 op zondag 18 september en duurt van 20:00 tot ongeveer 3:00 uur.  Piet Piryns (Vlaams journalist, schrijver en redacteur bij Knack) en Ester Naomi Perquin (dichteres, o.a. bekend van VPRO’s De Avonden) zijn de presentatoren.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van de afgelopen editie? Bekijk de aftermovie van de 33ste Nacht:

33ste Nacht van de Poëzie – de aftermovie from Het Literatuurhuis on Vimeo.

Debutantenbal 2015, terugblik en tips

Agenda / 17 februari 2015

DichterBij: Anna Enquist

Thema's / 7 juli 2016

1966: Poëzie in Carré

Thema's / 31 augustus 2016