5x onmisbare, gratis smartphone apps voor schrijvers

Om te schrijven heb je in feite niet veel nodig: pen en papier of een tekstdocument op je computer en je kunt meteen aan de slag. Je smartphone ben je op zo’n moment liever kwijt dan rijk. Afleiding, telefoontjes en berichten verstoren enkel je concentratie. Toch is de smartphone ook een ontzettend handig accessoire voor iedere schrijver. Dankzij deze apps ben jij altijd en overal productief met je schrijfambities bezig.

1. Lezen, lezen en nog eens lezen

Laten we bij het begin beginnen. Als schrijver wil je natuurlijk veel lezen. Boeken van je grote helden in de wereld van de literatuur en schrijfboeken om je eigen talent verder te ontplooien. Als fervente lezer heb je altijd wel een boek bij de hand, maar wat als dat nu eens een keertje niet zo is? Je smartphone heb je gelukkig vrijwel altijd in je broekzak of handtas zitten, dus zorg ervoor dat je ook die kunt gebruiken om te lezen. Met apps als Kobo, Kindle, Google Play Boeken, Aldiko Book Reader of Moon+ Reader zit jij ook digitaal altijd en overal met je neus in de boeken!

2. Ideeën bewaren

Ook het notitieboekje is een onmisbaar item voor elke schrijver, en ook dat kun je digitaal maken. Stel je maar eens voor dat je een briljant idee te binnen schiet en je je notitieboekje niet bij de hand hebt! Installeer snel Google Keep of Evernote op je telefoon en je hebt de perfecte plek gevonden om prachtige kladjes te bewaren. Bovendien open je deze apps ook thuis op je laptop, zodat je ze meteen in je verhaal of manuscript kunt implementeren.

3. Schrijven, nalezen, redigeren

Je zit in de trein naar het werk en dwaalt af naar de alinea’s die je gisterenavond hebt geschreven. Wat zou je ze graag even herlezen om te zien of die dialoog net zo vlot leest als hij gisteren uit je pen rolde. Of beter gezegd: op het scherm van je laptop verscheen. Dat kan heel gemakkelijk. Schrijf je verhalen in Google Documenten en je tovert ze zó tevoorschijn op het schermpje van je telefoon. Zo haal jij tussen Rotterdam en Amsterdam nog snel even de woorden weg die er teveel staan en verbeter je die ene tikfout.

4. Motiveren, motiveren, wie zijn best doet zal het leren

Schrijven is hard labeur en soms heb je een extra duwtje in de rug nodig. Gelukkig zijn er heel wat leuke apps waarmee je gemotiveerd blijft. Jezelf doelen stellen en je daaraan houden is een positieve manier om jezelf uit te dagen. Mag je aan het einde van de dag een vinkje zetten in de app? Dan ga je tevreden slapen en ben je de volgende dag extra gemotiveerd! Voor je het weet is schrijven een gewoonte die zit ingebakken in je systeem. Enkele voorbeelden van handige coaching-apps zijn: HabitBull, Loop, Habit Hub, Goal Tracker, My Effectiv en Coach.me.

5. Geen Facebook maar focus

Handige apps, het klinkt allemaal geweldig, maar je smartphone kan ook een verrekte spelbreker zijn. Snel even Facebook checken resulteert al snel in het doorklikken naar websites, artikelen en foto’s van vrienden. Zonder dat je het weet is een halfuur voorbij waarin je ook had kunnen schrijven. Bovendien is al die online afleiding niet goed voor je focus. Met een app als AppBlock blokkeer je apps voor onbepaalde tijd, waardoor die afleiding onmogelijk wordt. Nog leuker is Forest: stay focused: telkens wanneer je een focus-periode start, plant je een boom, en die gaat dood als jij toch naar je telefoon grijpt. Hoe beter je focust, hoe mooier je bos dus wordt.

Tutors tippen boeken over schrijven

Verdieping / 17 februari 2021

Beperk jezelf

Verdieping / 12 november 2016

Interview met Jos Versteegen: ‘Schrijf om de emotie heen’

Verdieping / 12 april 2017