Elfie Tromp: ‘Het heeft geen zin om naast je te kijken, je moet vooruit, verder.’

Elfie Tromp studeerde psychologie en toneelschrijven. Zij is schrijver, presentator en performer. In 2013 debuteerde zij met haar roman Goeroe. Haar tweede roman Underdog werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Dioraphte Literatour Prijs. Elfie presenteert samen met Ivo Victoria het Editio Debutantenbal.

*

“Geef jezelf de tijd om beter te worden, maar word wel beter.”

Hoe was de weg naar je debuut?
Ik was afgestudeerd toneelschrijver, wat in Nederland vooral een dure hobby is. Ik schreef toneelgroepen en werkplaatsen aan, maar niemand werd wild van mijn werk. Ik had een bijbaantje als sauspomper in de horeca. Die bakjes remoulade bij je vis had ik gevuld. Vanaf dat moment besloot ik het maar zelf te doen:  een verhaal vertellen. Ik had een laptop en ideeën, maar wist alleen niet of ik het kon, proza. Ik stuurde wat verhalen op, die waren niet zo goed. Ik begon een literair tijdschrift en werd langzaamaan beter. Ik schreef een langer stuk en binnen een half jaar had ik een halve roman en een boekcontract.

Wat zijn jouw tips voor mensen die willen debuteren?
Schrijf, schrijf, schrijf. Geef jezelf de tijd om beter te worden, maar word wel beter. Wees kritisch, maar niet angstig. Doe mee aan elke wedstrijd die je kunt vinden. Rammel aan elke deur. Van de tien blijven er negen gesloten, maar er gaat er een open.

“En werk gewoon door. Lees dingen die je inspireren, doe naast het schrijven dingen die het werk relativeren.”

En dan ben je gedebuteerd en dan…?
Dan ben je blut, waan je je beroemd, totdat je met een doosje van je boeken naast een vuilnisbak moet zitten om te signeren. Vervolgens komt er niemand naar de presentatie en maakt een dronken bestsellerauteur je belachelijk. En je huilt na een lezing waar maar twee mensen op af waren gekomen. En zo leer je wat een lange adem is. Dat er geen cheat codes zijn, dat er geen snelle routes naar succes zijn. Ook die bestsellerauteur moet een tweede roman schrijven. Het heeft geen zin om naast je te kijken, je moet vooruit, verder. Een volgend boek schrijven, nóg beter worden.

Wat zijn tips voor mensen die al gedebuteerd zijn en aan een tweede boek bezig zijn?
Wees altijd aardig tegen mensen. Mensen waar je tegenop kijkt, maar ook mensen die je nog niet kent. Geef complimenten als je ze meent. Nederland is te klein om te kiften en venijnen. En werk gewoon door. Lees dingen die je inspireren, doe naast het schrijven dingen die het werk relativeren. Ga sporten zodat je geen bochel krijgt. Je wilt geen morsige, kromme pennenlikker worden.

 

“Feestjes zijn leuk en aardig, familie fijn, geliefden prettig, maar uiteindelijk moet je het zelf doen.”


Hoe hou je jezelf altijd aan het schrijven?
Ik plan nu dagen in. Minimaal twee dagen per week eigen werk. Soms ben ik te druk met opdrachten. Dan is het weekend mijn schrijftijd. Maak van je werk je prioriteit. Feestjes zijn leuk en aardig, familie fijn, geliefden prettig, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Getreuzel is doodzonde.

*

Tranen van de regenval van publieksprijswinnaar Tamara Miranda

Podium / 18 januari 2018

Thomas Verbogt: ‘Wat ik wil, is dat mijn verhaal de werkelijkheid verzacht.’

Verdieping / 14 september 2017

Wij gingen naar Berlijn

Auke Kok: 1936, Wij gingen naar Berlijn

Thema's / 23 juni 2016