Schrijf ongeacht alles

Debutantenbal 2018 | Het boek van de toekomst

Datum: Zaterdag 31 maart
Locatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Hoe debuteer je als schrijver anno 2018? En waarmee? Hoe zal het boek van de toekomst er uitzien? Zijn er nog lezers, of is de lezer van morgen alleen nog maar aan het binge-watchen? Wil jij weten hoe de literaire wereld nu werkt, wie de spelers zijn en welke kant het wellicht opgaat? Wil je weten hoe schrijvers zich vandaag onderscheiden en welke tips zij voor jou als debutant hebben? Kom dan naar het Debutantenbal dat plaatsvindt op 31 maart in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam. Om 19.30 start een programma waarin nieuw talent zich presenteert, en waar je kunt daten met schrijvers, redacteuren en anderen uit de literaire wereld uit Nederland en België. Dit alles gevolgd door een flitsende literaire show met als kers op de taart de prijsuitreiking van de Editio Debutantenschrijfwedstrijd: publieksprijs en de vakjuryprijs. Het programma wordt afgesloten met het Debutantenbal, een feest met verschillende dj’s, dat tot diep in de nacht door zal gaan. Meer informatie..

📍Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Programma

📢 Het programma is nog in ontwikkeling, houd deze pagina in de gaten voor updates!

🏁 Inloop programma. Muziek, drank en feest.

Stille verhalen: beluister in een intieme setting de genomineerde verhalen van de debutantenschrijfwedstrijd, debuutverhalen van bekende schrijvers, toneel- en poetry slamvoordrachten.

Expo: kijk naar quotes van de genomineerden van de Debutantenschrijfwedstrijd.

Kosmos: een jonge DJ met een fris geluid.

Voordrachten: vanaf een ouderwets kratje worden de verhalen van de genomineerden van de Debutantenschrijfwedstrijd voorgedragen.

🏁19.45 Expo Zaal

Nieuwe gezichten: in samenwerking met Shortreads, Humus vzw, Mensen Zeggen Dingen en anderen presenteren nieuwe Vlaamse en Nederlandse literaire talenten zich aan het publiek, onder wie: Het nieuwe  spoken word talent uit Vlaanderen Esohe Weyden. Tim Lenders,  een onvervalste pauperschrijver die zich durft uit te spreken tegen de maatschappij. Teddy Tops, host van Mensen Zeggen Dingen Utrecht, die het liefst korte verhalen schrijft. Woordkunstenaar Gershwin Bonevacia die met zijn taal mensen bewust wil maken van de kracht van woorden. Sara van Gennip genomineerd voor de Dioraphte Cementprijs, de VPRO Bagagedrager, de Lowlands Schrijfwedstrijd en winnaar van de Boekenweek Schrijfwedstrijd.  Marron Das  schrijft voor theater, scenario’s en korte verhalen. Haar werk is ook te lezen op Shortreads_ en De Optimist. Een boek heeft ze nog niet, maar met een beetje geluk komt dat er nog. Pascal Vanenburg is schrijver, columnist en redacteur en werkt bij BNN-VARA. In 2017 verscheen zijn verhalenbundel ‘De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten.’

🏁 19.45 Rode Zaal

Speeddaten met uitgevers, redacteuren en schrijvers, waaronder Auke Kok, Carmien Michels, Peter Buwalda, Kathy Mathys, Saskia de Coster, Jan van Mersbergen en vele anderen.

Speeddate reserveren

🏁 19.45 Foyer

Boekenstand: Boekhandel Athenaeum staat met een flink arsenaal aan boeken in de foyer. Werken van alle schrijvers en dichters die tijdens het bal op het podium staan zijn te koop. Vanaf 19.45 is er de mogelijkheid om jouw vers gekochte boek te laten signeren door de auteur.

🏁 20.45 Expo Zaal

De grote Debutantenshow

Presentatie: Ivo Victoria en Elfie Tromp 

Dubbelinterview met Peter Buwalda en Saskia de Coster over debuteren, de jaren daarna en de toekomst van literatuur.

Peter Buwalda debuteerde in 2010 met Bonita Avenue. Een megaseller. Daarna bleef het lang stil. Wat deed dit immense succes met de schrijver? De Vlaamse schrijver Saskia de Coster is beeldend kunstenaar en  debuteerde later met haar novelle De vrije Val. Waarom zijn zij gaan schrijven, wat is de noodzaak en hoe kijken ze naar hun eigen toekomst en de toekomst van het schrijverschap?

Optreden van  de Europees kampioen Poetry Slam en schrijver Carmien MichelsZij debuteerde onlangs als dichter met de bundel ‘We komen van ver.’

Interview met en voordracht van Marieke Lucas Rijneveld.  Haar debuutroman De avond is ongemak verscheen februari 2018. Volkskrant: een wervelend debuut dat je de adem ontneemt. Trouw: een overdonderende roman over een gewond gezin. Tzum: De avond is ongemak komt met een mokerslag binnen en dreunt nog tijden na.

Voordracht: Tom Hofland, door Volkskrant uitgeroepen tot literair talent 2018, draagt voor uit zijn debuut Lyssa, gevolgd door een interview over de weg naar zijn debuut.

Muzikaal optreden door zangeres en liedjesschrijver Eva van Manen. Binnenkort verschijnt haar debuutalbum Politiek en Liefde, dat zij zelf produceert in samenwerking met Gideon ‘Gikkels’ Everduim.

Voordracht: vakjurylid en debutant Kathy Mathys draagt voor uit eigen werk.

🏁 21.55 Rode zaal

De prijsuitreiking van de vakjuryprijs van de Editio-Debutantenschrijfwedstrijd 2017 – 2018. 

Vakjuryprijs

Onder andere:

  • Editio manuscriptbegeleiding
  • Gesprek bij Uitgeverij Vrijdag
  • Publicatie in het online magazine van Editio
  • Publicatie bij DW B
  • 2 kaartjes Boekenbal
  • Artist in Residence voor twee weken in Alicante (Fundatie Knecht-Drenth-ANV)

Publieksprijs

Gewonnen door: Tamara Miranda – Tranen van de regenval

Onder andere:

De shortlist  vakjuryprijs 2018 is bekend!

Fictie

Toneel

Poetry slam

Non-fictie

Vakjury

Thomas Verbogt | Fictie
Auke Kok | Non-fictie
Kathy Mathys | Fictie
Timen Jan Veenstra | Toneel
Carmien Michels | Poetry slam
🏁 22.15 – 23.15: BOYE live

Boye Ingwersen (BOYE live) is een in Amsterdam gevestigde producent van elektronische muziek en een keyboardspeler. Verwacht groovy housetunes, disco-geïnspireerde vibes, wavy synths en fat beats, begeleid door live synths en orgel!

🏁23.15 – tot het licht uit gaat: Emanuelle Vos

Emanuelle Vos heeft een diepgewortelde passie voor muziek. Ze werd groot met hip hop, soul en R&B, maar neemt ook moeiteloos een uitstap naar disco, house en electro sound.

Benieuwd naar de verhalen van de Debutantenschrijfwedstrijd?

Lees de verhalen

Vorig jaar: Het Debutantenbal 2017

Op zaterdagavond 18 maart 2017 vonden heel wat schrijflustigen en liefhebbers van de literatuur hun weg naar het Debutantenbal in De Balie Amsterdam. Allen werden zij getrakteerd op een flinke portie tips and tricks van mensen in de boeken- toneel- en filmwereld. Want debuteren, hoe doe je dat? Wanneer? En wie kan je daarbij helpen? Een overzicht van een uitermate boeiende avond.

Terugblik Debutantenbal 2017