Geef je tekst een tikje, maar alleen een tikje

Via het twitteraccount van EDITIO las ik dat tutor Elke Geurts een schrijfworkshop gaf bij de Wintertuin. Daarom reisde ik op 6 juni af naar Nijmegen met haar boek De weg naar zee (2013) dat gaat over een pusherige moeder die een kind met Down opvoedt. Deze roman heeft met zijn heldere bewoordingen en indringende stijl indruk op mij gemaakt. Des te spannender dus om de schrijfster in het echt te ontmoeten.

Naast Elke Geurts waren schrijfster Eva Meijer en dichter Thomas Möhlmann aanwezig. Elke Geurts is een tutor die altijd precies het wankele punt in je tekst aanwijst. Waar anderen hooguit algemeen commentaar geven, wijst Elke precies die ene zin aan waar je tekst de mist in gaat. Ook is ze gedreven in het vinden van betere beginzinnen en voegt ze belangrijke symboliek toe, als het verhaal zich daartoe leent.

Door ieders commentaar te horen en ook commentaar te ontvangen, leerde ik veel en kreeg ik een kijkje in andermans keuken.

Het commentaar op mijn tekst ging over een bekend euvel, een rommelig perspectief. Toch stelde een deel van het commentaar mij ook gerust: de over-the-top stijl viel goed in de smaak. Eigenlijk valt het advies samen te vatten met: ‘Aan elk blaadje zit de hele boom’. Dit verwijst naar de structuur van de tekst: iedere alinea verwijst terug naar het grotere geheel. Is dit niet het geval, dan heb je zoals ik een wat rommeligere tekst.

Verder merkte ik hoe prettig de EDITIO-methode is. Hoewel een klassikale les voor de afwisseling zeker meerwaarde biedt, vond ik het ook lastiger om de rode draad van bepaalde commentaren te volgen. Bij EDITIO leer je online en dat past goed bij schrijven. Je cursisten en je tutor formuleren vaak bondig en je hebt aan relatief weinig commentaar heel veel. Ik vond het bij deze workshop lastig om uit de vele gesproken commentaren bij iedere schrijver de relevantie te vinden. Daarom is een online cursus voor schrijven zo gek nog niet, ook omdat je dan in je eigen tempo alles terug kunt lezen.

Door Jonathan Coffeng

www.jonathancoffeng.nl