Interview met boekhandelaar Bart Leemhuis over #Steunjeboekhandel

De Steun je boekhandel-campagne van het CPNB is hard nodig – als je wil dat je favoriete boekhandel er straks nog is! Editio ging in gesprek met boekhandelaar Bart Leemhuis van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam om uit te vinden of de campagne aanslaat en wat je als lezer nog meer kan doen om je steentje bij te dragen.

 

Hoe gaat het met De Nieuwe Boekhandel?

Naar omstandigheden gaat het goed. Net als andere boekhandels werken wij hard om zoveel mogelijk boeken bij onze klanten te brengen. Maar meer nog dan veel andere boekhandels, hebben wij een grote en trouwe achterban; vanaf september vorig jaar hebben wij als coöperatie meer dan tweehonderd eigenaren, die net als veel van onze ‘gewone’  klanten een neergang van de winkel niet toestaan. Elke dag wordt er door hen onvermoeibaar gefietst en dat levert ons gemiddeld 40 tot 50 afgeleverde pakjes per dag op.

Hoe bereiken jullie tijdens de lockdown toch nog lezers?

De crisis en winkelsluiting hebben ons van de dagelijkse routines weggesleurd en vooral gedwongen om administratieve en logistieke systemen te bedenken die met ieders wensen rekening houden en waarmee we dus pakketjes in de gewenste vorm kunnen bezorgen: wel of niet als cadeau verpakt, eventueel met persoonlijke boodschap, op het juiste tijdstip…

Zie je dat mensen in deze vreemde tijd graag specifieke genres lezen?

Misschien zijn veel van onze klanten geneigd om boeken te lezen die prettig hun zinnen verzetten, maar de vorm waarin dat voor hen het allerbeste werkt, blijft als altijd divers. De een wordt graag meegesleurd in een snel en intens verteld verhaal en verlangt geen kalme ontwikkeling van karakters, terwijl de ander, meer nog dan anders, een sterke behoefte voelt aan het uitbundige bloeien van taal, aan zinnen die langs een veelheid van beelden meanderen, en die hun leven op onvermoede plaatsen raken. Ook heb je natuurlijk lezers die niet ontsnappen, maar onderzoeken; die eisen scherpe analyses van deze tijd en hoe de wereld ermee omgaat.

Merken jullie dat de Steun je boekhandel-campagne aanslaat?

De campagne was een startschot voor de vorming van een scherper bewustzijn van de realiteit dat boekhandels werkelijk kunnen verdwijnen. Waar, en met wie, kun je dan nog over boeken praten? Maar weinigen zijn lid van een leeskring. En bij lezen hoort onlosmakelijk het praten over lezen, over wat een boek je vertelt en wat het zegt over de wereld en het leven.

Kunnen lezers nog meer doen om hun boekhandels te steunen?

Lezers hoeven maar weinig meer te doen dan lezen. Misschien kunnen ze zich daarbij niet laten leiden door het waanidee van het volkomen efficiënte leven: ‘Vandaag besteld, morgen in huis!’ Lezen is een kwestie van geduld en aandacht, en een voorraadje boeken is rijkdom.

Heb je een leestip voor mensen die iets willen bestellen bij hun boekhandel?

Mijn laatst gelezen boek is Utopia Avenue van David Mitchell. Een goed en toegankelijk geschreven boek over de opkomst van een band in de jaren zestig, vol met gastrollen voor beroemde muzikanten. Zowel psychedelisch als nuchter, bigger than life en down to earth tegelijk. Uitstekend spul!

 

De Nieuwe Boekhandel is een zelfstandige, onafhankelijke boekhandel in Amsterdam. De boekhandel is een coöperatie gevormd door klanten, buurtbewoners, schrijvers, uitgevers, en andere boekenliefhebbers, zoals Editio.