Jan van Mersbergen: ‘Een goed verhaal houd je in de kroeg op je plek: je luistert, terwijl je eigenlijk heel nodig naar de wc moet.’

Jan van Mersbergen (1971) schreef acht romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem een thriller. Zijn werk is vertaald in negen landen. Hij ontving diverse literaire prijzen, waaronder de F.Bordewijkprijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en schrijft columns en artikelen voor kranten en weekbladen. Zijn laatste publicatie was De onverwachte rijkdom van Altena (2019), waar onder andere NRC en Trouw lovend over spraken. Vanaf 29 juli zal hij een cursus Fictie-2 gaan begeleiden.

 

 Wat hoop je de cursisten van Fictie-2 bij te kunnen brengen?

Vooral een goede vertelstem die vast is en misschien onbetrouwbaar, dat is spannend, en daarnaast een soort antenne voor perspectief, voor het vertellen van een goed verhaal.

 

Je schrijft zelf romans, thrillers, en blogs. Heb je een favoriet genre?

Romans is het mooiste en ook het moeilijkste. Het vraagt het meest. Een thriller is een puzzel, en dat is vermakelijk en schrijft sneller. Blogs zijn oefeningen om iedere dag iets te vertellen.

 

Waarin onderscheidt een goed verhaal zich, volgens jou?

De manier waarop een verteller de lezer meeneemt het verhaal in. Er zijn vertellers die lezers buitensluiten en vertellers die pochen met wat ze weten. Irritante vertellers. Als iemand in een kroeg mij zo’n verhaal vertelt loop ik naar de wc. Waarom doen lezers dat zelden? Een goed verhaal houd je in de kroeg op je plek: je luistert, terwijl je eigenlijk heel nodig naar de wc moet.

 

 Je productie is enorm. Kom je ooit zonder ideeën te zitten? En wat doe je, wanneer een dergelijk moment zich voordoet?

Als ik een rondje door de stad ga fietsen heb ik voldoende verhalen om drie blogs te schrijven. Ik heb een paar mapjes met plannen voor romans en thrillers. Er is voldoende te vertellen, dus de angst om zon der inspiratie te komen te zitten heb ik nooit.

 

Aan het lezen van welke schrijvers heb je zelf veel gehad, als beginnende schrijvers?

Amerikaanse schrijvers van het platteland.

 

Heb je tips voor beginnende schrijvers?

Schrijven begint bij lezen. Lees alles wat je te pakken kunt krijgen en zoek uit wat de schrijvers doen, en of dat bij je past. Er is veel mogelijk, maar eerst moet het jouw verhaal zijn, dus persoonlijk. Daarna pas kan een verhaal universeel worden.

 

 


Meer weten over de cursus Fictie-2, die begeleid wordt door Jan van Mersbergen? Klik hier voor meer informatie.