Hoe breng je jouw verhaal voor het voetlicht?| Lage Landen Schrijfweek 2019

Eva Meijering - Workshop voordracht

Eva Meijering is als actrice bekend van de films Voetzoeker (2015) en Luim (1,2 en 3) en heeft in stukken gespeeld bij theatergroepen Tryater, Philharmonie Zuidnederland en Schippers&VanGucht, Skoft & Skiep en Toneelgroep Oostpool. Daarnaast is ze veelgevraagd stemacteur. In haar workshop ‘Breng je verhaal tot leven’ zal ze de deelnemers omsmeden tot ware voordrachtskunstenaars.

Hoe kies je de manier waarop je een tekst voorleest?

‘Zeker als je een verhaal van iemand anders voorleest, is het belangrijk dat je de tekst van tevoren talloze keren (voor)gelezen hebt. Voorlezen kan op veel manieren; je kunt dat heel ritmisch doen, maar ook heel staccato, of alsof de tekst volledig willekeurig is. Daarin kun je heel veel uitproberen, om op een gegeven moment zelf aan te voelen welke variant het beste bij de tekst past. Per genre kan dat verschillen: in poëzie is bijvoorbeeld vaak al heel sterk een ritme aanwezig.
Tijdens de voordracht kun je te maken krijgen met zenuwen, waardoor je plotseling overgeleverd wordt aan het moment. Maar hoe meer je repeteert, hoe beter je ertoe in staat zal zijn om dat tijdens de performance los te laten. En dan zul je merken dat je lichaam en je spraak vanzelf weten wat ze moeten doen.’

Welke rol speelt de context van de voordracht bij je voorbereidingen?

‘De context waarin wordt voorgedragen is van grote invloed op de manier waarop de tekst wordt voorgedragen. Je moet daarom van tevoren goed weten wat de situatie is: is het live, moet je via een microfoon voordragen, wie is het eventuele publiek, is er van tevoren een thema vastgesteld? Maar ook: wiens verhaal lees je voor, wie is het hoofdpersonage? Als je ervoor kiest om als zestigjarige vrouw een verhaal voor te lezen dat is geschreven is vanuit het perspectief van een jongen van negen, moet je daar tijdens het voordragen bewust mee omgaan. Ik geloof zeker dat dat goed gedaan kan worden, maar je moet je wel realiseren dat het stuk daardoor een andere betekenis krijgt. Soms is het nodig om het publiek daarom wat extra tijd te geven, zodat dat de ruimte krijgt om die betekenis te begrijpen.’

Waarmee zul je aan de slag gaan met de deelnemers van de Lage Landen Schrijfweek?

‘Ik wil graag zo ver komen met mijn workshop dat de deelnemers zich bewust worden van hoe ze op het podium staan, en wat ze met hun spraak doen. Slechte articulatie kan er voor zorgen dat iemand voor het publiek onhoorbaar is, wat ontzettend jammer is. Gelukkig is dat heel goed te trainen. We zullen dan ook aan de slag gaan met allerlei technische tips & tricks.

AANMELDEN KAN NOG!
Wil jij mee naar de Lage Landen Schrijfweek? Meld je aan en stuur een verhaal van maximaal 750 woorden in. Klik hier voor meer informatie over de Lage Landen Schrijfweek en schrijf je in. Je hebt nog tot 22 juni de tijd.

Lees de schrijfweektips van deelnemers Adriana Ivanova en Ela Colak >

lage landen deelnemers Ela Colak en Adriana Ivanova

Q&A: Adriana & Ela, Lage Landen-deelnemers van het eerste uur

Podium / 26 mei 2019

Schrijven over seks met Ivo Victoria op de Lage Landen Schrijfweek | 22-29 augustus

Podium / 29 mei 2019

Lage Landen Schrijfweek! Deze workshops mag je gewoon niet missen

Podium / 17 mei 2019