Tips voor toneel- en scenarioschrijven

In oktober gaat de Editio Debutantenschrijfwedstrijd 2017 van start! Nog niet gedebuteerde fictie-, non-fictie- en poezieschrijvers dingen met hun inzending voor de derde keer naar de felbegeerde ECI Debutantenprijs. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het Debutantenbal 2017 in Amsterdam.

De juryprijswinnaar krijgt Editio manuscriptbegeleiding en zal werken aan zijn of haar eerste boek, en dit jaar maken er nog meer mensen kans! De vakjury van de Debutantenschrijfwedstrijd wordt uitgebreid met twee specialistische leden, zodat scenario’s en theaterteksten aankomend jaar ook in aanmerking komen.

Scenario- en toneelschrijven zijn twee heel eigen disciplines in het schrijversambacht. Voor wie niet bekend is met gewoonten en gebruiken in deze disciplines hebben we wat schrijftips verzameld.

Ken je bijvoorbeeld de Three act structure alwaar veel korte films gebruik van maken? Deze jonge filmmaker legt het helder uit:

En wat is het verschil tussen een filmscript en een televisiescenario? Screencraft geeft een mooi overzicht met voorbeelden uit Grey’s anatomy, Breaking bad, The Soprano’s en andere bekende tv-series.

Greys Anatomy

 

Maxie Szalwinska geeft 12 tips voor toneelschrijvers waar elke schrijver iets van op kan steken. Zoals:

– Schrijf teveel, schrap later. (Onthul niet in de eerste scene dat Oedipus met zijn moeder slaapt.)

– Denk na over de subtekst van je dialoog en onthoud dat mensen vaak niet zeggen wat zouden willen – of het tegenovergestelde zeggen van wat ze denken.

Het Debutantenbal- Balie Amsterdam | 6 Februari, 2016

Agenda / 5 februari 2016

Pauline Slot: Perspectief en tijdlijn

Verdieping / 15 april 2016

Schrijftip Wilma Geldof: Laat het zien!

Verdieping / 30 april 2016