Debutantenbal 2019

Debutantenbal 2019 | Het programma

6 april, 18.30
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

Welkom bij het Debutantenbal 2019 met als gastheer Jeffrey Spalburg. Dit jaar staan de verhalen die verbinden in de schijnwerper. Er staat een bont programma klaar vol nieuw talent. En schrijvers die zich bloot geven. Er zijn mastersessies die je leren hoe je moet debuteren, of hoe je over gevoelige onderwerpen kunt schrijven. Je kunt op date met een uitgever én samen luisteren naar de eerste erotische podcast  die je seksleven gaat veranderen. Scroll naar beneden voor het volledige programma.

Ivo Victoria en Elfie Tromp op het Debutantenbal 2018.

NIEUW TALENT

Afgelopen zomer organiseerden de Stichting Beter Schrijven i.s.m. Editio de Lage Landen Schrijfweek voor talent van 18 – 35 jaar. Ela Colak, Adriana Ivanova, Mira Sys  waren drie van de talenten die mee mochten.  Nu staan zij in het voorprogramma van het Debutantenbal.

Bart Kuipers komt uit de koker van het Editio Agentschap. Een debutant to be  die verhalen schrijft met titels als ‘De billen van Natascha’ en ‘Stijfkop’.

Poetry Circle Nowhere maakt performances voor festivals, boomhutten, huiskamers en andere plekken. Zij komen naar het Debutantenbal en nemen mee: Steff Geelen en Jasper Albinus Zeinab en Roziena.  Steff en Jasper schreven een poëtisch dialoog over de stad en hoe hun lichaam en identiteit zich daardoor heen bewegen. Over de schaamte van niet passen, over de kracht van ongepast zijn. Zeinab en Roziena debuteerden gezamenlijk in een dichtbundel. Beide schrijven veel over diversiteit en de bi-culturele ervaring in Amsterdam en Nederland.

Dit jaar hebben we de handen ineen geslagen met de Gerrit Rietveld Academie. De Academie Beeld & Taal zet woord en beeld naast elkaar. Studenten zoeken voortdurend de grenzen en raakvlakken van beide disciplines op. Zo ook op 6 april.

Haal nu je kaarten voor het Debutantenbal 2019.

Naar de ticketshop

OPENING PROGRAMMA

Hij is dichter, activist , ondernemer, dyslectisch, spreker, docent en nog heel veel meer. Gershwin Bonevacia opent met een speciaal gedicht dat hij voor het Debutantenbal 2019 “verhalen verbinden” heeft geschreven

Ik wil dichter zijn, dichter bij mezelf, maar ook dichter bij jou – Gershwin Bonevacia

Jeffrey Spalburg is een Nederlandse zanger, stand-up comedian, cabaretier,  acteur en tekstschrijver. Hij werkt momenteel aan zijn eerste roman. Iedereen kent hem zeker van de hit Hengelo-o-o, je zag hem bij de Slimste Mens/De Wereld Draait Door of je zat in de zaal tijdens een van zijn cabaret-shows. Jeffrey is onze host van vanavond.

DATEN MET REDACTEUREN & UITGEVERS

Vorig jaar werd er ook flink gedate, hier met Josje Kraamer van uitgeverij Querido.

Op het Debutantenbal kun je iets doen wat in het echte leven nooit zou kunnen: daten met redacteuren en uitgevers van uitgeverijen zoals Lewbowski Publishers,  Nieuw  Amsterdam,  Atlas Contact, maar ook Vlaamse  uitgevers als Angèle en uitgeverij Vrijdag, of een Agentschap.  Vraag ze het hemd van het lijf (figuurlijk, ook al is het een date) of pitch jouw manuscript idee.

Zorg dat je snel een date-ticket claimt voor, want vol = vol.

Daten kan alleen wanneer je ook een toegangskaart hebt voor het Debutantenbal 2019. Je kunt je aanmelden voor één van de drie tijd-slots.

Claim een date

Claim snel een date met een uitgeverij, vol = vol.

MASTERSESSIES

Hoe moet ik debuteren?
Met ondermeer de redacteuren Jasper Henderson van Lebowski en Neeltje Smitskamp van Nieuw Amsterdam samen met ‘hun’ debutanten als Anne Moraal (eindredactrice VPRO nooit meer slapen), Sander Pleij (de Harry Mulisch van morgen), Revka Bijl (schrijvende toeschouwer) en Joost Oomen (stadsdichter Groningen) gaan we in gesprek over hoe dat debuut er nou eindelijk is gekomen, welke weg er naartoe is afgelegd, welke stommiteiten zijn begaan, en wat briljant was en weke tips ze hebben voor aanstormende debutanten. Plus hoe kijken de uitgevers nou anno 2019 naar al die nieuwkomers in de literatuur?

Hoe schrijf ik een graphic novel?
Joris Bas Backer
is kunstenaar, Graphic Novel auteur, transman, en woont in Berlijn. Hij twijfelt of hij een eigen identiteit heeft. Of dat mensen dat überhaupt wel hebben. Aan de hand van zijn boek Familienjuwelen legt Joris uit  hoe een grafisch verhaal tot stand komt en vertelt hij hoe het gesteld is met zijn eigen identiteit.

Masterclass – hoe schrijf je over gevoelige onderwerpen

De schrijvers Thomas Verbogt en Marieke Lucas Rijneveld voeren samen een uniek gesprek bij wijze van Masterclass waarin zij uitleggen hoe zij schrijven over gevoelige onderwerpen als intimiteit of anders zijn.

 

PRIJSUITREIKING DEBUTANTENSCHRIJFWEDSTRIJD

Ruim 400 aspirant schrijvers deden mee aan de Debutantenschrijfwedstrijd 2019. Één van hen zal deze avond door vakjuryvoorzitter Thomas Verbogt bekroond worden als ultieme winnaar.  Thomas werd tijdens het jureren bijgestaan door Auke Kok, Kasper Kapteijn en Carmien Michels. Eerder werd bekend dat Semhar Abera de publieksprijs won.

Tickets

Het vijfde Debutantenbal vindt plaats op 6 april in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. Meer weten over het Debutantenbal? Klik hier.