Durf te schrijven

Blog schrijven

Tegenwoordig is een blog schrijven een van de belangrijkste manieren om je vindbaarheid te vergroten. Zo kun je dankzij een blog autoriteit opbouwen, een community vormen, en je persoonlijkheid laten zien. Een blog schrijven houdt zoveel meer in dan enkel het bijhouden van een digitaal dagboek. Het werkt eveneens als een promotie mechanisme en als een forum voor het bijhouden van je persoonlijke ontwikkeling. Bovendien wordt bloggen leuk als je weet hoe je dit het beste kan aanpakken.

Waarom een blog schrijven?

Door middel van een blog maak je de wereld deelgenoot van de ontwikkelingen in jouw leven of in jouw vakgebied. Zo profileer je in een blog jezelf, je bedrijf of je vakgroep. Met behulp van deze cursus leer je hoe dit werkt. Hierbij staan de volgende onderwerpen centraal:

 1. Onderwerp
 2. Leesbaarheid
 3. Schrijfstijl
 4. Opbouw

Voor wie is de cursus Blog schrijven?

 • Bijvoorbeeld voor hobby schrijvers die zichzelf willen profileren
 • Maar ook voor professionals die hun product of vakgebied willen profileren
 • Iemand die scherpe blogs wil schrijven en daarmee een groeiend publiek wil bereiken.[/su_spoiler]
Studieprogramma

Week 1:

Allereerst: hoe zet je een blog in WordPress op? Welke soorten blogs zijn er? Wat is daarbij het kenmerk van een goed blog? Ter illustratie kijken we naar de ‘About’-pagina: schrijf een ‘Over mij’-tekst vanuit je eigen perspectief en dat van een ander. 

Week 2:

Om een goede blog te schrijven heb je een overkoepelend thema nodig. Hoe baken je een onderwerp voor je blog af? Welke keuzes maak je daarbij? Formuleer eerst zo precies mogelijk waar je blog over gaat. Bedenk dan je deelthema’s en beschrijf wat lezers zoal van je blog kunnen verwachten.

Week 3:

Vervolgens kijken we kritisch naar het doel van je blog. Ontwikkel de toon van je blog en schrijf vervolgens je eerste blog.

Week 4:

Er zijn bij het schrijven van een blog veel verschillende vertelgenres mogelijk. Werk aan de hand van twee genres twee concepten van een blog uit.

Week 5:

We gaan nu spiegelen: zoek blogs die je aanspreken en schrijf een verhalende blog passend bij een van deze blogs.

Week 6:

In deze week herschrijf je je blog op basis van de feedback die je van je tutor en medecursisten hebt ontvangen. Je zoekt er beeld bij, een pakkende titel, en plaatst hem op je weblog.

Leerdoelen
 • Allereerst leer je hoe je een interessante blog schrijft die de lezers blijft boeien.
 • Daarbij leer je hoe je een blog schrijft die vindbaar is voor jouw publiek.
Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

 • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
 • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
 • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€415,-

Tutor

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen (1971) is een zeer actieve blogger, hij schreef acht romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem een thriller. Zijn werk is vertaald in negen landen. Hij ontving diverse literaire prijzen, waaronder de F.Bordewijkprijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Daarnaast publiceerde hij verhalen in diverse tijdschriften en schrijft hij columns en artikelen voor kranten en weekbladen.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.