Durf te schrijven

Food bloggen

Waarom food bloggen? Wel, de modules komen inhoudelijk overeen met de algemene cursus bloggen, met als grote verschil dat de cursus echt gemaakt is voor en door experts in food bloggen. De cursus Food bloggen in de eerste plaats bedoeld voor ieder die zich wil bekwamen in het schrijven van foodblogs. In deze cursus is  er daardoor meer aandacht voor de specifieke eigenschappen en vereisten van een goed foodblog, zoals fotografie, styling en receptuur.

Volg de eerstvolgende cursus Food bloggen en wordt begeleid door Wim de Jong!

Voor wie is de cursus Food bloggen?

De cursus is in de eerste plaats bedoeld voor eenieder die wil leren schrijven over alle aspecten van eten en drinken en daarover een foodblog wil opzetten.

Studieprogramma

Week 1:

Eerst formuleren we de titel en het thema van je food blog en schrijf je je ‘About-Page’.

Week 2:

We gaan verder met het schrijven van recepten: bedenk en schrijf hiertoe zelf een recept.

Week 3:

Hoe schrijf je een introductie voor je food blog waarmee je bezoekers naar je blogposts trekt.

Week 4:

Vervolgens kijken we naar fotografie: hoe fotografeer je gerechten? Maak ter illustratie twee beelden bij je recept.

Week 5:

Daarnaast maken ook recensies een onderdeel uit van een foodblog: Schrijf een recensie van een kookboek en een recensie van een restaurantbezoek of interview een chef.

Week 6:

Tenslotte beginnen we met je eigen food blog: schrijf je eerste blog.

Leerdoelen

In deze cursus leer je alles wat je zoal nodig hebt om een volwaardig en goed food blog te schrijven en van beeld te voorzien.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€375,-

Over de tutor

Wim de Jong

Wim de Jong is sinds 1980 in de schrijvende journalistiek actief, onder meer als oprichter en columnist van Volkskrant Magazine en kunstredacteur en tv-recensent van de Volkskrant. Hij schreef een tiental boeken, zoals het Handboek voor de Moderne Man, het Handboek verhalende journalistiek en de culinaire gidsen Tour d’Alain, Heerlijk Rotterdam en Stadskookboek Rotterdam. Sinds zeven jaar is hij als praktijkdocent verbonden aan de postacademische deeltijdopleiding journalistiek (PDOJ) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wim is daarnaast mede-oprichter van het succesvolle foodblog De Buik van Rotterdam en culinair recensent van NRC Handelsblad.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.