Schrijven kun je leren

Creatief schrijven (Fictie 1) roman | kort verhaal

Voor wie is de cursus Creatief schrijven?

In de eerste plaats voor iedereen die een verhaal, novelle of roman wil leren schrijven. In welk genre dan ook. Zo leer je in de cursus Creatief schrijven (Fictie-1)  de belangrijkste onderdelen van creatief schrijven. Deze cursus is vooral interessant voor beginnende schrijvers. Doordat het oefent in het opnieuw en anders kijken naar de mogelijkheden van personage, dialoog, plot en locatie, word je een veelzijdiger schrijver.

Na deze cursus ben je klaargestoomd om deel te nemen aan de cursus Fictie-2.

Studieprogramma

Week 1:

Personage ontwikkeling, hoe doe je dat? Deze week is in de eerste plaats een introductie met de cursus Creatief schrijven. Maak ook kennis met verschillende personages.

Week 2:

Benoem zowel prettige als onprettige kanten van personages. Ter illustratie beschrijven we een dag in het leven.

Week 3:

Locatie; waarom speelt de setting en de omgeving een belangrijke rol in een verhaal? En hoe beschrijf je zoiets geloofwaardig?

Week 4:

Vervolgens gaan we verder met dialoog. Bijvoorbeeld personages en taal: hoe spreken je personages? Welke soort dialoog is daarbij het meest effectief? Dialoog schrijven in een scène.

Week 5:

Plot, hoe ontwikkel je een geloofwaardige reeks gebeurtenissen? Waarom zijn er vijf fasen in een plot? Maak tenslotte een ontwerp voor jouw verhaal.

Week 6:

In deze week komt het uiteindelijk allemaal bij elkaar. Je schrijft hierin de eerste 500 woorden van jouw verhaal en krijgt net als op alle weekopdrachten persoonlijke feedback van je tutor. Hiermee rond je de cursus Creatief schrijven (Fictie-1) af.

Leerdoelen
  • In de eerste plaats maak je kennis met de belangrijkste onderdelen van het proza schrijven en leer je deze toepassen in je verhaal.
  • Daarnaast ben je in staat geloofwaardige personages te beschrijven.
  • Daarbij kun je de ambachtelijke technieken van het proza schrijven toepassen.
Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€415,-

Over de tutor(s)

Bob van der Burg

Bob van der Burg was docent, journalist en tijdschrift uitgever. Hij debuteerde met de verhalenbundel Camera bij uitgeverij De Bezige Bij. Onder de naam Benjamin Burg publiceerde hij de verhalenbundel Leo de vrouwenman en de roman Redder in nood. Hij is mede-oprichter van Editio.

Elke Geurts

Elke Geurts (1973) studeerde dramaschrijven en literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar debuut Het besluit van Dola Korstjens (2008) werd genomineerd voor verschillende prijzen en door NRC Handelsblad verkozen tot een van de beste boeken van 2008. Hiervoor won ze de Nieuw Proza Prijs 2008. Haar tweede boek Lastmens (2010), een bundel met drie novellen, werd onder meer genomineerd voor de  BNG nieuwe literatuurprijs  en de Anna Bijnsprijs. In oktober 2013 verscheen haar derde roman, De weg naar zee. 

Elke schrijft ook verhalen en artikelen in opdracht. Daarnaast is columniste voor de Amsterdamse Brugkrant. Op www.elkegeurts.nl kun je haar blog Elke Dag lezen.

Anja Sicking

Anja Sicking debuteerde met Het Keuriskwartet (2000) waarvoor zij de Geertjan Lubberhuizenprijs ontving. Haar tweede roman, De stomme zonde (2005), is vertaald in het Duits, Engels en Turks. Ook werd deze roman genomineerd voor de BNG Prijs en de International IMPAC Dublin Literary Award. Daarna verscheen in 2009 De tien wetten der verleiding, in 2016 gevolgd door Ferrari’s in de hemel.

Cathelijn Schilder

Cathelijn Schilder schreef de romans De eenling (2006) en Eerst een huis (2012). Daarnaast schrijft ze korte verhalen voor literair tijdschrift Hollands Maandblad, en deed ze dat ook regelmatig voor het VPRO radio-programma De avonden. In 2002 ontving ze de Hollands Maandblad schrijversbeurs voor fictie.

Naast het schrijven is ze werkzaam als docent creatief schrijven, o.a. aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze volgde haar eigen schrijfopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, alwaar zij ook haar lesbevoegdheid als docent creatief schrijven en literatuuronderwijs behaalde.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.