Durf te schrijven

Dialoog

Dialogen zijn essentieel voor een goed verhaal. Wat personages zeggen en de manier waarop ze dat doen, bepaalt het beeld dat de lezer van hen krijgt. Het verduidelijkt de verhoudingen tussen de personages en de situaties waarin zij zich bevinden. Je krijgt in de cursus voorbeelden en inzichten en eindigt met je eigen scene met een dialoog en herschrijft de dialoog op basis van de feedback

Module 1: Ritme

Aan de hand van voorbeelddialogen leer je dat taal door het gebruik van verschillende ritmes sterker of juist zwakker overkomt.

Module 2: Conflict

Geen verhaal zonder conflict. Zo klinkt het motto van veel bekende schrijvers. In de tweede module van deze schrijfcursus bekijken we hoe dialogen bijdragen aan het conflict. En leer je ook hoe belangrijk dingen kunnen zijn die níet worden gezegd.

Module 3: Directe, indirecte en vrije indirecte rede

Een goede dialoog is één ding, maar hoe presenteer je die aan de lezer? Vaak worden de directe en de indirecte rede afwisselend toegepast. Je schrijft een scène met een dialoog en herschrijft die scène nog eens op basis van de feedback van je tutor

 

Ik heb een aantal technieken geleerd die belangrijk zijn bij het schrijven van fictie. Ik heb meer zicht gekregen op mijn vaardigheden in dat opzicht.
Herman Kraaij

Contact