Schrijf, leer inspireer

Zin en onzin van foodtrends

Wil jij goed en kritisch leren schrijven over foodtrends, waaronder de zin en onzin van alle hypes op dit gebied? Dan is dit de cursus die je hiervoor moet volgen. De vraag is namelijk: ‘Wat eet ons nou eigenlijk?’ Begeleid door de meester in dit genre: Meneer Wateetons.

Voor wie is de cursus Foodtrends?

Bijvoorbeeld foodies, culinair bloggers en journalisten. Iedereen die beslagen ten ijs willen komen en hiervoor zin en onzin van beweringen over voeding en gezondheid wil leren onderscheiden.

Studieprogramma

Week 1:

Eerst kijken we naar foodclaims, zijn ze juist of niet? Hieronder vallen ook redeneer- en denkfouten over voedsel.

Week 2:

Daarna kijken we naar onderzoek op het gebied van voeding en benoemen red flags die veel voorkomen in teksten over gezondheid.

Week 3:

Voer zelf een klein onderzoek uit naar een foodclaim, waarna je hier een artikel over schrijft.

Week 4:

Breid tenslotte je onderzoek uit, schrijf er een uitgebreide beschouwing over met voldoende achtergrondinformatie.

Leerdoelen

  • Allereerst leer je de basis van kritische culinaire onderzoeksjournalistiek.
  • Daarnaast ontwikkel je een sceptische en wetenschappelijke blik, waardoor je – toekomstige – foodtrends – en claims kunt beoordelen en daarover artikelen kunt schrijven.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

4 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€ 335 | € 276,86 ex. btw

Over de tutor(s)

Meneer Wateetons

Meneer Wateetons eet, soms wel drie keer per dag. Een geweldige kok is hij echter niet, de opmaak van zijn borden is verschrikkelijk en hij weet schandalig weinig over wijn. Experimenteren, dat kan hij daarentegen wel, met wisselende uitkomsten. Eigenlijk gaat schrijven over eten hem het beste af. Dat doet hij op humoristische wijze in zijn vijf boeken, op blogs en in tijdschriften. Meneer maakt het liefst voedsel dat je voor minder geld en met minder moeite gewoon in de supermarkt kunt kopen. Een beetje ordinair, bij voorkeur uit de onderste schappen. Als gepromoveerd wetenschapper is hij onderzoekend en sceptisch van aard, waardoor hij er genoegen in schept om culinaire mythes met de grond gelijk te maken. Zijn boeken en andere stukken kenmerken zich daarom door een gedegen wetenschappelijke onderbouwing, een humoristische schrijfstijl en een onverwoestbare can-do-attitude.

Meneer is een personage, in het dagelijks leven heet hij geen meneer maar doet hij serieuze en verantwoorde dingen op kantoor.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.

Inschrijven

    Je ontvangt na het versturen binnen één dag reactie op je aanvraag!