Een recept is een verhaal dat eindigt met een goed maal

Receptontwikkeling

Een goed recept schrijven. Het is ingewikkelder dan het lijkt. Hoe schrijf je een recept zo duidelijk en prettig leesbaar dat andere mensen het precies zo kunnen maken als jij het voor ogen hebt? Hoe schrijf je dat aangepaste recept uit dat kookboek, een oud familierecept of hoe noteer je bijvoorbeeld de bereidingswijze? Of hoe ontwikkel je een geheel eigen recept?   De keuze van gerechten, ingrediënten, technieken en de moeilijkheidsgraad zijn allemaal zaken waar je bewust mee moet omgaan. Daarnaast zijn de hoeveelheden, de verhoudingen en de volgorde in het bereidingsproces bepalend voor het schrijven van een goed recept. Als je een kookboek wilt schrijven of als je verder wilt in het culinaire schrijfvak is het feilloos schrijven van receptuur een vereiste.

Voor wie is de cursus receptontwikkeling?

De cursus receptontwikkeling is voor (hobby)koks en food- journalisten, bloggers en iedereen die verder wil in de culinaire wereld. Als schrijvers die een professioneel kookboek willen schrijven.

Studieprogramma

Week 1:

Voor wie schrijf jij recepten? Waar moet je op letten bij het schrijven van een recept. Je krijgt veel voorbeelden van recepten en hoe ze geschreven zijn. Je leert om receptuur te schrijven. Aan het einde van de week schrijf jij een recept uit dat je zelf hebt ontwikkeld.

Week 2:

Er zijn vele manieren om een recept uit te schrijven. Deze week stappen we wellicht uit je comfortzone door recepten te bespreken die verhalend zijn geschreven. Aan het einde van de week schrijf jij een rec verhalend uit.

Week 3:

De keerzijde van een verhalend recept is een minimalistisch recep, waarin alles duidelijk is uitgelegd in zo m in mogelijk stappen.Aan het einde van de week schrijf  je  een recept in maximaal 7 stappen uit waarbij stap 7 het eindresultaat is.

Week 4: 

Dit is de laatste week. Je hebt nu verschillende manieren van receptuur schrijven geleerd. Schrijf nu 3 recepten uit volgens de methode die het meest aan je hart ligt na de opgedane kennis uit de voorgaande lessen.

Leerdoelen

  • Ten eerste leer je duidelijke recepten voor je kookboek schrijven
  • Je leert verschillende manieren van receptuur ontwikkelen en uitschrijven
  • Je kun nu recepten schrijven in opdracht, voor een blog, een culinair artikel of een eigen kookboek

 

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je tutor. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de cursus kookboek schrijven ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

4 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€ 300,-

Tutor

Jonah Freud

Jonah Freud werkt sinds 1977 in de Kookboekhandel in Amsterdam en is sinds 1989 de eigenaresse hiervan. Haar eerste kookboek verscheen in 2001. Sinds 2007 geeft ze ook zelf kookboeken uit. Daarbij geeft ze advies aan auteurs en uitgeverijen over het maken van kookboeken.

Ze schrijft wekelijks een kookboek recensie voor Het Parool en Trouw. Ook werkt ze met regelmaat mee aan Elle eten en schrijft voor De smaak van Italië. Ze is een van de bedenkers en vaste medewerker van het culinaire radioprogramma Mangiare, wat om de week te beluisteren is op vrijdagavond van 19-20 uur bij Radio 1.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.

Receptontwikkeling

    Je ontvangt na het versturen binnen één dag reactie op je aanvraag!