Connecting people.

Hugo Heinen

Tutor Filmscript schrijven

Hugo Heinen schrijft al ruim veertig jaar scenario’s voor film en televisie.

In 2016 gingen er twee films in première die hij geschreven had: Knielen Op Een Bed Violen (regie Ben Sombogaart) met Barry Atsma en Noortje Herlaar, naar het beroemde boek van Jan Siebelink, en Tonio (Paula van der Oest) met Pierre Bokma en Rivka Lodeizen. Beide films waren succesvol en bezorgden hem een Gouden Pen. Tonio kreeg prachtige kritieken en werd uitverkozen als  Nederlandse inzending voor de Oscars. Door zijn collega’s werd Heinen vereerd met de Zilveren Krulstaart (de jaarlijkse prijs voor het beste filmscenario).

Als student was hij bezeten van theater: hij vertaalde, bewerkte en regisseerde toneelstukken, en speelde hoofdrollen. Als beroepsacteur was hij verbonden aan drie gezelschappen. Een beurs bracht hem naar New York, waar hij onder meer stage liep bij de Actor’s Studio, en lessen volgde van de befaamde Lee Strasberg.

Toen hij terugkwam, stortte hij zich op televisiewerk, als schrijver en dramaturg. Zijn eerste stuk werd met de grond gelijk gemaakt, maar het tweede won prijzen in Monte Carlo en werd uitgezonden in acht landen.

Na diverse (leerzame, low budget-) series voor IKON-tv volgde het grote werk: drie seizoenen van de advocatenserie Pleidooi, twee seizoenen Oud Geld en twee seizoenen Wet & Waan. De eerste twee series werden door de critici onderscheiden met de Nipkowschijf (voor het beste televisieprogramma van het jaar).

Heel succesvol  –  vijf keer herhaald  –  was ook de serie De Zomer van ’45, opgenomen in Nederland en Canada.

Daarna volgden speelfilms als De Provincie, Staatsgevaarlijk, Kilkenny Cross, Off Screen (met Jan Decleir en Jeroen Krabbé  –  een echte festivalfavoriet), Stella’s Oorlog, en het commercieel succesvolle Nova Zembla.
Hij is nu bezig met een achtdelige serie voor televisie.

Al zolang hij schrijft is Hugo Heinen bezig zijn scenario-ervaring en -kennis door te geven. Dat begon op Santbergen, destijds het opleidingsinstituut van de omroepen. Daar in Hilversum gaf Heinen  les aan Maria Goos, en hij betrok haar later bij Pleidooi. Later op de Filmacademie werkte hij als scenarioleraar met Paula van der Oest , Mike van Diem, Paul Ruven. En met Frank Ketelaar, Joram Lürsen, Esmee Lammers en talloze andere schrijvers en regisseurs. Nu is hij tutor filmscript schrijven bij Editio.