Schrijf, leer inspireer

Een biografie schrijven? Editio helpt!

Heb jij een vader, tante of buurman met een interessant verhaal waar jij een biografie over zou willen schrijven? Of misschien heb je zelf wel veel meegemaakt en wil je graag een biografie schrijven over jezelf? Een biografie schrijven kan best lastig zijn. Zo moet je jezelf afvragen wat het doel van je biografie is, wie je publiek wordt, maar moet je jezelf ook afvragen vanuit welk perspectief je het verhaal wilt vertellen. Editio kan je helpen met het beantwoorden van deze vragen. Bij de cursus Non-Fictie 2 (Levensverhaal) leer je namelijk hoe je een levensverhaal vertelt.

Onze tutor Auke Kok geeft een tip!

De eerste weken van de cursus

Bij de cursus Non-Fictie 2 (Levensverhaal) doorloop je een aantal verschillende modules. Bij de eerste module bepaal je wat voor perspectief je het beste kunt gebruiken en bepaal je wie jouw verhaal gaat vertellen.

Bij de tweede module bepaal je welk thema in jouw verhaal of in het leven van iemand centraal staat en bekijk je welke informatie je nodig hebt om jouw verhaal te schrijven. Daarnaast leer je in deze module welke informatie je een lezer wel mee moet geven en welke niet.

De derde module behandelt het tijdsbeeld van het verhaal. De periode waarin het verhaal zich afspeelt beïnvloedt het verhaal heel erg en is daarom van groot belang. Taalgebruik, nieuws en muziek geven karakter aan jouw verhaal en in deze module leer je hoe je dat in je verhaal kunt gebruiken.

De opdrachten vond ik erg goed, ik heb er met veel plezier aan gewerkt. Ze haalden een vaardigheid in me naar boven die ik niet van mezelf kende. Bovendien vond ik het leuk om met materiaal van vroeger te werken. Ook de korte theoretische inleidingen waren fijn.
Willeke Roerdinkholder, cursist

De laatste module

Ten slotte leer je bij de laatste module omgaan met de waarheid. Een biografie berust altijd op waargebeurde feiten en soms is de waarheid iets waar men het liever niet over heeft. In de laatste module van de cursus Levensverhaal schrijven leer je daarmee om te gaan.

Wanneer je klaar bent met Non-Fictie 2 (Levensverhaal) kun je bij Editio nog verder doorstromen naar Manuscriptadvies, waar je nog gedetailleerder aan je levensverhaal verder werkt.

Waarom een cursus volgen bij Editio?

 


De Editio methode

  • Uitleg: Je leert over het schrijfproces. Opbouw, plot, personages, locatie: alles komt aan bod.
  • Lezen: Hoe schrijft een goede schrijver? Door het werk van anderen te analyseren word je zelf een betere schrijver.
  • Schrijven: Schrijven leer je door het te doen. Je gaat aan de slag met inspirerende schrijfopdrachten.
  • Feedback: Je ontvangt feedback op jouw schrijfopdrachten van een succesvolle schrijver (je tutor) en van je medecursisten.