Editio kijkt uit naar… (24 juni – 8 juli)

Editio kijkt uit

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

Zaterdag 25 juni: De Tekstsmederij presenteertAmsterdam
14:00 en 19:30, €9 – €15

Het ITs Festival presenteert jaarlijks van de afstudeerwerken van de nieuwste lichting toneelschrijvers van HKU Writing for Performance. De voordrachten zijn in samenwerking met Het Nationale Toneel, Toneelgroep Oostpool en vele acteurs en regisseurs die op eigen titel meewerken.

Woensdag 29 juni: Gevangenismonologen in WolvenpleinUtrecht
20:15, €17

Stap in de wereld van ex-gedetineerden. Schrijvers Christine Otten en Manon Uphoff werkten verhalen van gevangenen uit tot monologen. Bereid je voor op verhalen die doorgaans verborgen blijven. Verhalen die er eigenlijk niet mogen zijn, want de vertellers zijn (ex) criminelen die ernstige fouten hebben gemaakt. De Gevangenismonologen zijn rauw, eerlijk en ontroerend.

De Gevangenismonologen vinden plaats op de kleine luchtplaats van de voormalige gevangenis Wolvenplein.

28 mei t/m 17 juli: Vrij Nederland: overzicht van een eigenzinnig opinieblad, Persmuseum, Amsterdam
dinsdag – vrijdag 10:00 – 17:00. zondag 12:00 – 17:00, entree tot € 7

Een tentoonstelling over Vrij Nederland, samengesteld naar aanleiding van het verschijnen van het boek De gouden jaren van het linkse levensgevoel – Het verhaal van Vrij Nederland van John Jansen van Galen. De nadruk ligt vooral op de ontwikkeling van de vormgeving van Vrij Nederland, de metamorfose van een gestencild en oorspronkelijk maandelijks verschijnend verzetsblad, opgericht in 1940, tot een fraai opinieweekblad op glanzend papier.

De expositie beslaat de periode vanaf de oprichting in augustus 1940 tot en met nu. Aan bod komen onder andere beeldbepalende personen als Renate Rubinstein en Hugo Brandt Corstius, belangrijke fotografen als Dolf Toussaint en Willem Diepraam en niet te vergeten illustratoren en cartoonisten als Yrrah en Peter Vos.

Zondag 3 juli: Sprookjes in de TolhuistuinCompagnietheater, Amsterdam
11:00  – 13:00, €10
Sprookjes in de Tolhuistuin is een samenwerking van De Volkskrant en Paradiso. De Volkskrant viert vanaf 17 juni het 5-jarig jubileum van de bijlage V met de mooiste sprookjes uit zes verschillende landen en culturen, voorzien van paginagrote illustraties van Raoul Deleo. Paradiso nodigde vier theatermakers uit om deze sprookjes live in de zomerse tuin van de Tolhuistuin te komen vertellen aan iedereen van 8 tot 88.

Met: acteur Nasrdin Dchar, muzikante en multitalent Karsu en schrijver, performer Babs Gons en cabaretier en columnist Justus van Oel.

18 juni t/m 23 oktober: Fiep Westendorp: een feest voor het oog!,  Museum Meermanno | Huis van het boek, Den Haag
Dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00, entree tot €12,50

Op 17 december 2016 is het 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren. Het werk van de illustratrice is nog altijd springlevend. Twintig jaar lang, van 1948 tot 1968, werkte Fiep Westendorp voor de vrouwenpagina van het Parool. Bij de soms serieuze artikelen van schrijfsters als Harriët Freezer en Annie M.G. Schmidt maakte zij juist humoristische tekeningen. Voor de bundeling van deze columns maakte Fiep Westendorp ook de boekomslagen.

Museum Meermanno | Huis van het boek viert 100 jaar Fiep met een tentoonstelling met o.a. reclamewerk voor de KLM, voorlichtingsbrochures voor het Zuivelbureau en de NVSH en vroeg illustratiewerk waaronder vele boekcovers en affiches. Een feest voor kinderen en volwassenen.

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (13 – 27 mei)

Agenda / 12 mei 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (27 mei-10 juni)

Agenda / 27 mei 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (29 apr- 13 mei)

Agenda / 29 april 2016