Editio kijkt uit naar… (27 mei-10 juni)

Editio kijkt uit

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

Dinsdag 31 mei: Literaire talkshow met Bas Heijne, OBA Staatsliedenbuurt, Van Hallstraat 615, Amsterdam
20:00-22:00  €7,50 – 15,00

Kortgeleden verscheen van NRC Handelsblad-columnist Bas Heijne een selectie van zijn columns, getiteld Een waanzinnig gaaf land.

In de teksten in Een waanzinnig gaaf land riep Heijne onder andere Diederik Samsom op om op te stappen, omdat hij het wel erg bont had gemaak. Deze bundel staat vol met ‘bijna activistische’ columns, die niet zelden veel stof deden en doen opwaaien.

Donderdag 2 juni: Het famillement met Jan Siebelink, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht
15:00 Toegang gratis

Dit jaar staat de Stadsdag Utrecht in het teken van familie. Tijdens Het Famillement, het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland ontdek je alles over jouw (Utrechtse) voorouders. Schrijver Jan Siebelink (Knielen op een bed violen) vertelt op 2 juni in de Lutherse Kerk over wat hem drijft om in zijn werk steeds weer terug te keren naar zijn familiegeschiedenis.

Zijn jeugdjaren in het Gelderse Velp vormen onmiskenbaar de rode draad in het oeuvre van Jan Siebelink. Met het onlangs verfilmde Knielen op een bed violen, waarin Siebelink de voor hem zo bepalende relatie met een streng gelovige vader uitdiept, brak hij in 2005 definitief door.

Ook op donderdag 2 juni:

Livestream: Simone de BeauvoireditieOpenbare Bibliotheek Amsterdam
Dit jaar is het 30 jaar geleden dat Simone de Beauvoir stierf. Samen met haar levensgezel Jean-Paul Sartre (1905-1980) speelde zij een grote rol in het denken na de Tweede Wereldoorlog. Wat staat er nog overeind van haar ideeën?

Uitreiking de Gouden Strop en de Schaduwprijs, de prijzen voor de beste Nederlandstalige thriller en het beste debuut.

 8  – 10 juni: Felix Poetry Festival, Antwerpen
Openingsavond gratis, daarna: €6 voorverkoop, €10 aan de deur

Antwerpen Boekenstad organiseert voor de achtste keer het Felix Poetry Festival. Elk jaar kan je op dit festival genieten van een kwalitatieve keuze uit poëzie van hier en elders. Zo divers het genre is, zo gevarieerd is het programma. Dichters en songsmeden, oude rotten en jong geweld, internationale gasten en woordkunstenaars van eigen bodem, slam, rap, spoken word, het serieuze werk naast speelse performances, alles kan, alles mag, zolang het maar van de bovenste plank, gemeend en woordvast is. Bekijk hier de festivalkrant

Vrijdag 10 juni: Literatuur in tijden van informatiestromenPerdu, Amsterdam
20:30 €7

Hoe verhoudt de hedendaagse literatuur zich tot de vloed aan informatie die via steeds meer kanalen tot ons komt? Levert die informatiestroom de grondstof waarmee nieuwe literatuur wordt gemaakt? Of draagt het overweldigende aanbod aan kennis en beelden de traditionele roman de nek om? Deze vragen wil Perdu aan auteurs Tonnus Oosterhoff, Koen Sels en Miek Zwamborn voorleggen.

 

 

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (13 – 27 mei)

Agenda / 12 mei 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (29 apr- 13 mei)

Agenda / 29 april 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar…

Agenda / 4 maart 2016