Editio kijkt uit naar… (29 apr- 13 mei)

Editio kijkt uit

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

Zaterdag 30 april – Workshop: Knutsel je eigen Muizenhuis! Scheltema, Amsterdam
15:00

Het mateloos populaire kinderboek Muizenhuis komt met een nieuw deel: Op de Kermis. Je kunt het originele Muizenhuis van 14 april tot en met 1 mei bekijken in Scheltema, én er wordt geknutseld.

Maandag 2 mei – Vernissage met lezing Paul Franssen over receptie van Shakespeare toen en nu , UB, Utrecht
20:00 

Dit jaar is het precies 400 jaar geleden is dat de grootste toneel­schrijver aller tijden, William Shake­speare (1564 – 1616), de laatste adem uitblies. Onder de titel ‘What’s past is prologue?’ (het beroemde citaat uit The Tempest) toont deze expositie hoe Shakespeares leven de opmaat werd voor een inmiddels 400-jarig bestaan als internationaal literair icoon.

De diverse objecten schetsen een beeld van de receptie van Shakespeare toen en nu. Hoe reageerden de Nederlanders destijds op de toen nog simpele Londense toneelschrijver? En welke invloed heeft hij in de moderne tijd, in Neder­land en wereldwijd?
De expositie is vanaf 26 april tot 31 mei gratis te zien in de UB Binnenstad. 

Dinsdag 3 mei – Festival van het Vrije Woord, De Balie, Amsterdam
19:30

Een vrouwentepel op Facebook, het levenloze lichaam van een kind op een strand, rondvliegende ledematen in een cartoon als reactie op een aanslag of een speech van een man die het einde van het Westen propageert. Iedereen is voor het vrije woord, toch? Als het vrije woord ons pijn doet zijn we al snel wat minder enthousiast. Omdat je iets mag zeggen, moeten we het dan ook doen?
Welke invloed hebben bedrijven als Facebook en Twitter op het vrije woord? En beschermt de overheid het vrije woord of is zij juist een bedreiging op het recht op meningsuiting?

Een avond vol debatten, gesprekken en lezingen met nationale en internationale journalisten, documentairemakers en andere voorvechters van het vrije woord. Afgesloten met een voorstelling van cabaretier André Manuel.

Zondag 8 mei – Salon de la Rose, De Roos, Culemborg
12:00

Cultuur/muziekshow in Theater De Fransche School. In de voorlopig laatste Salon van dit seizoen ontvangt Edwin Blankenstijn in ongedwongen theatersfeer opnieuw bijzondere muzikale gasten uit binnen-en buitenland. Het belooft een gedenkwaardige (Moederdag) aflevering te worden!

Een ‘conversation illustrée’ met de legendarische Russische viool-maestro Valentin Zuk, een optreden van top-saxofonist Arno Bornkamp en van chansonnier Philippe Elan plus ensemble-speciale “Les Roses.” Na de pauze het Khatschaturian Trio ( viool, klarinet, piano) met werken van Darius Milhaud en Alexander Arutiunian. Na afloop mogelijkheid voor High Tea (reserveren!)

Woensdag 11 mei – Nacht van de literatuur, De Brakke Grond, Amsterdam
20:30

Wat is een magische, paradijselijke plek? En wat is de afschuwelijkste plek waar u ooit geweest bent? Die vragen staan dit jaar centraal in de Nacht van de Europese Literatuur, een literaire avond georganiseerd in samenwerking met Eunic, een netwerk van Europese culturele instellingen. In een tijd waarin grote mensenmassa’s op drift zijn en toevlucht in Europa zoeken, kijken veel mensen naar de literatuur voor goede raad. Wat is de juiste reactie?

Met o.a.: Maria Barnas (Netherland) Bianca Bellová (Tsjechië), Hassan Blasim (Finland), Noémi Szécsi (Hongarije), Sedat Demir (Turkije), Iulian Ciocan (Roemenië), Mirna Funk (Duitsland) en Annelies Verbeke (België). Moderator: Guido Snel, schrijver en docent Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar…

Agenda / 4 maart 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar…

Agenda / 2 april 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar…

Agenda / 18 maart 2016