Schrijfopdracht scenarioschrijven

Als je voor film wilt leren schrijven is het niet verrassend dat je in beeld moet leren denken. Maar zo makkelijk is dat nog niet. De beelden die jij bedenkt moet je zo schrijven, dat de filmmaker precies weet wat jij bedoelt. Daarom moet je eerst goed weten wat je wil vertellen voordat je het kan vertalen naar beeld. Met deze opdracht kun je in drie stappen een begin maken van jouw eerste echte filmscène. Begin met een uitgangspunt van één zin. Hier volgt een aantal suggesties:

  • Een jong stel vindt een paar oude herenschoenen in de kelder van hun nieuwe huis
  • Een confrontatie met een Alien
  • Na 20 jaar huwelijk komt een vrouw erachter dat haar man een seriemoordenaar is
  • Liefde op het tweede gezicht

De opdracht:

Stap 1: De eerste stap is het schrijven van een dialoog. Hou het kort, niet langer twintig zinnen. Alleen maar dialoog, geen omschrijvingen.

Stap 2: Schrijf dezelfde dialoog nu non-verbaal. Vertaal de gesproken dialoog naar herkenbare acties en reacties. Denk in wat er gebeurt. Wat doen de personages? Denk ik handelingen.

Stap 3: Herschrijf deze scène, focus je op het verbeteren van alle visuele acties. Maak het verrassend. Voeg daarna één zin dialoog toe om het thema of de subtext van de scène te vatten.

Meer uitleg over dialoogschrijven en subtext vind je hier.


Benieuwd hoe een écht scenario eruit ziet?
Hier vind je de geschreven openingsscènes uit het originele scenario van de film American Beauty. Het is interessant om de scènes te bekijken in de uiteindelijke film, met de tekst ernaast. De openingsscènes in beeld vind je hier.  Kijk welke scènes precies zo zijn als in het script en waar er is afgeweken.

Schrijfopdracht: En wat zeg je dan?

Zelf aan de slag / 30 juni 2017

Schrijfopdracht: Daar zit muziek in!

Zelf aan de slag / 26 mei 2017

Schrijfopdracht: Hou je nog een beetje van me?

Zelf aan de slag / 8 februari 2018