Schrijfopdracht: schrijven met oren, ogen, neus en mond

Afbeelding: Theodoor Rombouts – Les cinq sens

Een schrijver gebruikt al zijn zintuigen om beschrijvingen waarachtig, magisch of beklijvend op de lezers over te brengen. De schrijfopdracht van vandaag is dan ook stiekem best eenvoudig: kijk, proef, ruik, voel, luister… en schrijf!

Jouw schrijfstijl is uniek en in het beschrijven van details komt jouw stijl het beste tot uiting. Het is belangrijk om alert te blijven en je niet schuldig te maken aan ‘mooischrijverij’, maar originaliteit in beschrijvingen zuigt je lezers wél in het verhaal.

Zoek een tekst die je eerder hebt geschreven en waarvan je het gevoel hebt dat er iets mist. Wat als je een aantal details probeert toe te voegen? Misschien zit je personage niet enkel uit het raam te staren, maar ziet hij ook heel wat gebeuren in het landschap. Van kinderen die in een boom klimmen bij zonsondergang tot een busje met gek opschrift dat luid over de weg scheurt.

Gebruik je zintuigen om beschrijvingen toe te voegen aan het verhaal. Je personage ziet vanalles, maar wat hoort hij? Wat ruikt hij? Hoe smaakt de appel die hij vanmiddag heeft geplukt?

Is je schrijfsel niet opeens een stuk levendiger geworden?

Veel succes!

Schrijfopdracht: praat met je personage

Thema's / 6 april 2017

Schrijfopdracht: gebroken paaseieren

Zelf aan de slag / 13 april 2017

Schrijfopdracht: Beter goed gejat dan slecht bedacht

Zelf aan de slag / 19 april 2017