Schrijfopdracht: verhalen over ouders

©myparentswereawesome.tumblr.com

 

Voor deze opdracht maken we gebruik van één van mijn favoriete tumblr-pagina’s: myparentswereawesome.tumblr.com. De pagina is gewijd aan, zoals de naam al doet vermoeden, ouders. Foto’s van ouders, in dit geval, ingestuurd door honderden internetgebruikers van over de hele wereld. Daarmee wordt een vraag zichtbaar die iedereen zichzelf wel eens gesteld moet hebben: hoe waren mijn ouders, voordat ze ouder waren? We zien zwart-witfoto’s van lachende stellen, vrouwen op sepiakleurige stranden, verliefde tieners die casual tegen de motorkap van een oude auto leunen, een vrouw wiens voet rust op een zelfgevangen haai, trotse bruidsparen, trektochten door onbekende bossen.  Achter elke foto bevindt zich een verhaal, waarvan we als toeschouwer slechts een glimp te zien krijgen.

Opdracht 1/3:

Kies een foto van de website, en beschrijf wat je ziet. Probeer niet te veel in te vullen, maar ga te werk als een detective die nog niet weet wie de dader is – elk detail is belangrijk. Wees daarbij zo nauwkeurig mogelijk: wat zie je écht?

Opdracht 2/3:

Beschrijf een korte scène, met de perso(o)n(en) op de foto als hoofdpersonage(s). Gebruik de details die je in het vorige deel van de opdracht verzamelde. Wat gaat er om in de hoofden van je personages? En wat ging er vooraf aan het moment dat de foto geschoten werd?

Opdracht 3/3:

Schrijf een korte karakterschets van het toekomstige kind van de mensen op de foto. Lijkt hij of zij op zijn/haar ouders? Hoe is hun onderlinge band?