Schrijfopdracht: Babyschoentjes

 

Misschien ken je het bekende citaat van Hemingway wel: ‘For sale, baby shoes, never worn.’  De zin is niet alleen een citaat, maar tegelijkertijd een compleet verhaal. In maar zes woorden slaagde de schrijver erin om een potentieel hartverscheurende geschiedenis neer te zetten, waarbinnen de verbeeldingskracht van de lezer alle kanten op kan.

Het is de lengte van de tekst die het verhaal extra krachtig maakt – en laat dat een les zijn voor iedereen: je hebt niet altijd een heel boekwerk nodig om een verhaal over te brengen, soms heb je aan simpelweg één zin genoeg.
Nederlands schrijver en cartoonist Gertjan van Leeuwen (beter bekend als Gummbah), begrijpt dit beter dan wie dan ook. In 2010 verscheen zijn boek ‘Net niet verschenen boeken’, waarin hij onder andere ‘500 verhalen van één zin’ opnam. Minder ernstige verhalen dan Hemingway’s babyschoenen wellicht, maar niettemin verhalen. ‘Het kostte Jopie drie werkdagen, maar toen zat ook echt álles onder de Bulgaarse Yoghurt.’, bijvoorbeeld.

De opdracht van vandaag is dan ook om een verhaal in één zin te vertellen. Dat mag een nieuw verhaal zijn, maar je kunt ook proberen om een al bestaande tekst tot de kern te reduceren – kill zoveel mogelijk darlings, tot je nog maar een paar woorden overhoudt: de belangrijkste woorden.