Dit was Debutantenbal 2019

Er waren schrijvers, redacteuren, uitgevers, lezers, luisteraars en liefhebbers. Er was feest en muziek, maar boven alles stond Debutantenbal 2019 bol van verhalen die verbinden. En een afterbal na.

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond barstte op 6 april weer uit zijn voegen van de literatuur. Te midden van aanstormende en gearriveerde schrijvers en artiesten stond de spotlight op gevoelige onderwerpen in een bont programma. Dichter, activist en stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia trapte de avond af met een gedicht dat hij speciaal schreef voor het Debutantenbal 2019.

Mastersessies en meer

Host, zanger, schrijver en comedyman Jeffrey Spalburg slingerde ons al snel de eerste mastersessie in: Leren debuteren, maar vooral hoe de slush pile (oneindige stapel manuscripten) van de uitgever te ontkomen óf te trotseren. Graphic novelist en transman Joris Bas Backer gunde ons een blik op zijn werkproces en vertelde openhartig over zijn eigen ontwikkeling in en buiten zijn werk.

Ondertussen werd er tussen uitgevers en aankomende schrijvers gedate dat het een aard had, afgewisseld door optredens van opkomende schrijftalenten als Ela Colak, Bart Kuipers en Adriana Ivanova die de lessen voordroeg uit de verhaaltjes van haar vader voor het slapengaan. Terwijl we in de foyer dan weer onder het genot van een cocktail erotische podcast Samenkomen meepakten.

Heb moed! Wees onverbiddelijk!

We luisterden naar Thomas Verbogt en Marieke Lucas Rijneveld die ons leerden onverbiddelijk te zijn als we over gevoeligheden schrijven. ‘Moed hebben we nodig, want hoe gevoeliger hoe beter, mensen…’ Ondertussen werden we getrakteerd door Steff Geelen en Jasper Albinus en, Zeinab en Roziena, die alle ‘meisjes’ opriepen elkaar te ondersteunen en te vertrouwen op grote onmisbare kracht van vrouwen.

Tot het tijd was voor het klapstuk van de avond: de uitreiking van de vakjuryprijs onder aanvoering van juryvoorzitter Thomas Verbogt. Iris Roggema versloeg met haar verhaal 400 aspirant schrijvers. ‘Haar verhaal Engel pakt je bij de lurven en laat je niet meer los tot je het uit hebt. Bravo!’

Bekijk hier de shortlist van de Debutantenschrijfwedstrijd >

Stadsdichter Gershwin Bonevacia draagt openingsgedicht voor,  speciaal geschreven voor Debutantenbal 2019. Fragment: ‘Voor het huis van mijn moeder op Curaçao in Bandabou. Je weet dat als ik zeg ‘ik zie je later’, dat ik eigenlijk bedoel dat ik van je hou!

Jeffrey Spalburg host het bal.

Masseer je buurman en -vrouw in het kader van ‘verbinding’.

Bart Kuipers, talent uit eigen agentschap Editio.

Debuteren doe je zo: vlnr Jeffrey Spalburg, Joost Oomen, Jasper Henderson (Lebowski) Anne Moraal, Sander Pleij (debutanten), Neeltje Smitskamp (Nieuw Amsterdam) Revka Bijl (debutant).

Quotes uit de verhalen van de genomineerden.

Masterclass ‘Hoe schrijf je over gevoelige zaken’ met Thomas Verbogt en Marieke Lucas Rijneveld.

Daten met Atlas Contact.

Samen luisteren naar ‘Samenkomen’, een nieuwe literaire seksuele podcast met verhaal van Ivo Victoria en Elfie Tromp.

Joost Oomen en zijn Vruchtjes.

Informeel juryberaad met vlnr Auke Kok, Marieke Lucas Rijneveld, Thomas Verbogt en mysterieus personage.

Werk van Vere van der Veen, student Rietveld Academie,  Beeld en Taal.

 

 

Poetry Circle Nowhere-talenten vlnr Zaineb en Roziena, Jasper Albinus en Steff Geelen.

Vlnr: op de derde plek Maja Robbesom, in het midden Iris Roggema winnaar Debutantenwedstrijd 2019 en op de tweede plek Leen Verheyen.

Bekijk hier de shortlist van de Debutantenschrijfwedstrijd, inclusief de winnende verhalen >

Eva Meijering leest het winnende verhaal voor.

Afterballen met DJ Laurens.

Fotografie: Jean van Lingen

Houd Editio.nl in de smiezen en vind jezelf terug in het smoelenboek en andere Debutantenbal 2019-specials.