Editio kijkt uit naar… (20 dec – 4 jan)

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

 

 

20 december: paraBIEBop –CORRIE VAN BINSBERGEN & AUKE HULST – Een Groter Gebeuren, Paradox, Tilburg
€12.00 – €15.00, Zaal open 19:30, Entree 20:30

Na het succesvolle “Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol” met Dimitri Verhulst hebben schrijver-muzikant Auke Hulst en Corrie van Binsbergen zich samen laten inspireren door het apocalyptische verhaal “Een Groter Gebeuren” van Belcampo. Het resultaat is literair muziektheater dat diep doordringt in de grote morele en politieke vragen van onze tijd. Voor deze voorstelling stelde Van Binsbergen een speciaal ensemble samen, bestaande uit musici van haar eigen band, aangevuld met een aantal gastmusici. Bijzonder is dat ook Hulst zelf in de band meespeel

 

21 december:  SALE & TALK – met Ronald Giphart, Utrechtse Boekenbar, Utrecht
toegang gratis – de hele dag door

De Utrechtse Boekenbar biedt KORTING op een selectie van Engelstalige boeken en licht beschadigde Nederlandstalige boeken.

En om 14:00 komt Ronald Giphart langs. We praten dan in de kelder (hoe toepasselijk – lees verder) over zijn nieuwste roman Alle tijd (De Bezige Bij). Hierin besloten zes vrienden begin jaren negentig een bierbrouwerij te beginnen in een werfkelder in Utrecht. Vijfentwintig jaar later zijn ze op weg naar een boshut in Duitsland om nog één weekend samen te zijn voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. Tijdens dit weekend reflecteren ze op de vriendschap en op het leven.

 

24 december: filmvertoning De Helaasheid der Dingen, Filmtheater De Uitkijk, Amsterdam
reguliere tickets €11,-, 22:00

Het Boek versus De Film: het blijft een eeuwige discussie. Kerstavond is echter een uitstekende avond om alle discussies even te laten voor wat ze zijn, en je onder te dompelen in de wereld van de verfilming van Dimitri Verhulsts De Helaasheid der Dingen

De jonge Gunther Strobbe groeit op met een dronkenlap van een vader – en drie even zatte ooms – in het fictieve Belgische dorpje Reetveerdegem. Aan die routine van alcohol, rokkenjagen en nietsdoen komt plots een eind als Gunther door een sociaal werkster van zijn familie wordt gescheiden en in een internaat wordt geplaatst. Een platvloers, maar bovenal prachtig poëtisch portret van een ogenschijnlijk uitzichtloze jeugd.

 

29 december: laatste aflevering VPRO Boeken
NPO 1, 11.20

Eeuwig zonde, wat ons betreft: het prachtige programma VPRO boeken houdt ermee op. Op 29 december zal de allerlaatste aflevering te zijn zijn op NPO1.  Het einde van een tijdperk.

Carolina Lo Galbo spreekt met Geert Mak over zijn schrijverschap en over zijn laatste boek ‘Grote verwachtingen. In Europa 1919-2019’. Ook te gast is Wessel te Gussinklo over zijn nieuwste roman ‘De hoogstapelaar’. 

 

4 januari: Nacht van Permeke, bibliotheek Permeke, Antwerpen
€10,  20:00-04:00

Beleef een bijzondere nacht in bibliotheek Permeke. Verdwaal tussen de boeken en laat je omverblazen door een verkwikkende mix van muziek, theater, film, tekenkunst, performances, massages en – uiteraard – literatuur.

Afsluiten doen we zoals jullie dat van ons gewend zijn: met een stevige afterparty!