Filosofische schrijvers pitchen hun boek

isvw-jury

Op zaterdag 3 november pitchten 18 aspirant schrijvers hun filosofische boek voor de uitgevers van Isvw. Ze hadden de cursus ‘Maak de opzet voor je filosofische boek’ gedaan bij Editio, die voor dit project een samenwerking was aangegaan met de Internationale School Voor Wijsbegeerte.

Het leek de filosofische Voice of Holland, die zaterdag op het landgoed van Isvw in Leusden. Achttien nerveuze kandidaten die de opzet van hun boek mochten pitchen voor uitgever Erno Eskens en redacteur Florian Jacobs van Isvw-uitgevers.

“Ideeën liepen enorm uiteen: van een blauwdruk voor een nieuwe economie, tot een filosofisch pleidoor voor spelen en een kinderboek over superkracht.”

Het was twee maanden eerder begonnen met een introductiedag: tutor Marc van Dijk, schrijfster en filosoof Désanne van Brederode en Editio- oprichter Bob van der Burg bereidden de deelnemers voor op het komende cursustraject. In zes weken zouden zij de opzet maken van hun filosofische boek (fictie of non-fictie).
Veel ideeën waren nog vaag en weinig uitgewerkt, maar duidelijk was wel dat ze enorm uiteenliepen, van een blauwdruk voor een nieuwe economie, tot een filosofisch pleidooi voor spelen, een kinderboek over superkracht, en van het verhaal van een uitgeprocedeerde vluchteling, in filosofisch perspectief, tot een overzicht van leiderschapsstijlen.

In de zes weken daarna werkten ze via het interactieve cursussysteem van Editio hun ideeën verder uit onder begeleiding van Marc van Dijk. Ze eindigden met een pakket bestaande uit flaptekst, inhoudsopgave en synopsis en een fragment van hun boek.   

Na een ochtendsessie waarin de deelnemers hun pitch konden oefenen voor Marc van Dijk en Bob van der Burg, en een landschapswandeling onder leiding van cursist Lie van Schelven, was het menens. Aan de ene zijde de uitgevers, aan de andere kant de aspirant schrijver. Voor zes deelnemers was er een uitnodiging om verder te praten. Voor de anderen aanwijzingen hoe ze hun idee beter konden maken. Alle deelnemers, ook die niet direct op gesprek mochten, waren enthousiast. Ook voor organisators Isvw en Editio smaakt deze samenwerking naar meer.


Wil je op de hoogte blijven van trajecten zoals deze met Editio en het ISVW? Of heb je zelf een idee voor een boek, en ben je op zoek naar begeleiding? Neem dan contact met ons op.

Filosofisch schrijver Florian Jacobs

Filosofisch Schrijven met Florian Jacobs

Thema's / 17 juli 2018

12 tips voor – non-fictie – schrijvers van Guus Luijters

Thema's / 21 juni 2018

3 schrijfresidenties in binnen- en buitenland

Verdieping / 20 juli 2017