Schrijfopdracht: Metamorfosen

 

Hendrick Goltzius: Lycaon verandert in een wolf – Ovidius’ Metamorfosen. © Rijksmuseum 

‘Als je vast komt te zitten in je beeldende werk, probeer dan eens om van materiaal te wisselen’, drukte een docent van de kunstacademie me ooit op het hart. Hij had gelijk: wanneer je je potje ecoline verruilt voor vetkrijt, piepschuim, zand of smeerworst, ontstaat er vaak plotseling ruimte voor iets nieuws. Sommige ideeën blijken een sterkere gestalte te krijgen in een nieuwe gedaante, terwijl andere juist in kracht inboeten. Het vinden van de juiste vorm kan een lastige zoektocht zijn, maar is wel een essentieel onderdeel van het maakproces.

Als schrijver heeft het veranderen van je schrijfgerei wellicht weinig effect op het verhaal. Binnen de vertelvorm, het genre en de schrijfstijl, vallen echter wel degelijk metamorfosen te maken. Wanneer je je horizonten op deze vlakken verbreed, kun je tot prachtige vondsten komen.

In deze opdracht vormen we een bestaande tekst om tot een gedicht. Die bestaande tekst kan een zelfgeschreven verhaal zijn, maar je kunt ook kiezen voor een tekst van iemand anders. Een krantenartikel bijvoorbeeld.  Of een kort verhaal van een schrijver die je bewondert.

Lees de tekst van tevoren aandachtig door, en probeer vast te stellen wat hij in je oproept. Welke beelden (al dan niet associaties) zie je voor je?  Welke emoties maakt de tekst in je los? Vervolgens probeer je om deze bevindingen zo goed mogelijk uit te drukken in tekst. Let wel: je gedicht hoeft dus geen letterlijke vertaling van de brontekst te zijn (juist niet!).

Veel schrijfplezier!

P.S. De vertaalslag kan uiteraard ook andersom gemaakt worden; probeer bijvoorbeeld eens om een gedicht om te vormen naar een toneeltekst.