Schrijfopdracht: verplaats je in een ander

Het bezitten van een empathisch vermogen is voor ieder mens van belang, maar als schrijver is het extra cruciaal dat je je goed kunt verplaatsen in een ander. Hoe beter je daarin wordt, hoe levensechter je personages zullen overkomen.

Om daarmee te oefenen, vragen we je in deze opdracht om je te verplaatsen in het perspectief van iemand die je (goed) kent. Stel je voor dat je op een dag wakker wordt als hem of haar. Hoe ziet je leven eruit? Hoe voel je je? Waar denk je aan? Wat zijn je passies, en waar ben je bang voor? Beschrijf een korte scène, en denk goed na over de manier waarop hij of zij zou reageren op bepaalde situaties.

Het doel is niet om een ijzersterk plotgedreven verhaal neer te zetten, maar om je inlevingsvermogen als schrijver verder te ontwikkelen. Dit kun je vervolgens weer gebruiken bij het scheppen van je eigen personages.

 


Tip: wil je meer leren over het creëren van geloofwaardige personages? Schrijf je dan in voor de stoomcursus personage-ontwikkeling! Klik hier voor meer informatie.