Special: Maand van de geschiedenis

Maand van de geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In oktober spoelen we terug. Ook Editio-tutoren schrijven geschiedenis. Een overzicht van hun meest recente historische werken, en evenementen waar jij de tutoren live kunt horen spreken.

1936, we gingen naar Berlijn is dit jaar uitgekomen. Een boek over de Olympische Spelen van Auke Kok. Boekhandel Athanaeum presenteert een leesfragment uit het tweede hoofdstuk. Een preview:

‘Een half jaar voor zijn aantreden deed Hitler het vierjaarlijkse sportevenement nog af als een bedenksel van Joden en vrijmetselaars. Sporten als basketbal en hockey vond hij minderwaardige Britse hobby’s en volgens sommige denkers hoorde het speelse en fantasierijke van balspelen niet bij de Duitse ziel. In Mein Kampf brak Hitler weliswaar een lans voor boksen, en in de Pruisische cultuur was veel ruimte voor paardrijden en schermen, maar de enige sport waar de nazi’s echt iets mee hadden, was turnen. Van dagelijks twee uur gymnastiekoefeningen verwachtte Hitler al veel heil voor de wederopstanding van zijn volk’ (lees het gehele fragment hier)

Mensen op Mars van Editio-tutor Joris van Casteren verscheen in augustus. Van Casteren reisde de wereld rond op zoek naar avonturiers die betrokken zijn of willen zijn bij Mars One en naar locaties die een rol hebben gespeeld in het warrige beeld dat door de eeuwen heen van Mars heeft bestaan: van het observatorium in Arizona van Percival Lowell, die kanalen op de planeet meende te zien, tot de burcht buiten Praag waar de roemruchte ontmoeting tussen Johannes Kepler en Tycho Brahe plaatsvond. Van zijn hoofdstuk over de Deense kandidaat Christian O. Knudsen staat ook een leesfragment op Athenaeum.nl.

In een recensie op Kijk: ‘Het boek leest als een trein. Met zijn karakteristieke droogkomische schrijfstijl en oog voor mistroostig detail beschrijft Van Casteren zijn bezoeken aan historische ‘Marsplekken’ op aarde.’

Marnix de Bruyne publiceerde afgelopen mei We moeten gaan. Over de Nederlandse emigranten die in de jaren vijftig neerstrijken in het toenmalige Zuid-Rhodesië. Ze werden met open armen ontvangen door het blanke minderheidsbewind, dat hen goed kon gebruiken op de tabaksplantages, maar vanaf het jaar 2000 werden bijna alle blanke boeren verdreven. Editio interviewde hem al over zijn schrijfproces.
De Volkskrant besprak het boek en gaf het vier sterren: ‘Uniek boek over onteigening Nederlandse boeren in Zimbabwe.’

6 oktober – Lezing over Nederlandse boeren met Marnix de Bruyne in Amsterdam
8 oktober – Auke Kok is te gast op het Geschiedenis Festival in Haarlem
3 december – Joris van Casteren te gast bij Waumans & Victoria
Bekijk het hele programma van de geschiedenismaand hier

Wil jij ook geschiedenis schrijven? Overweeg een cursus Biografisch schrijven van Truska Bast, of Non-Fictieverhaal van Marnix de Bruyne.

Wij gingen naar Berlijn

Auke Kok: 1936, Wij gingen naar Berlijn

Thema's / 23 juni 2016

Interview met tutor Joris van Casteren

Verdieping / 16 oktober 2015

Marnix de Bruyne

Interview: Marnix de Bruyne

Verdieping / 1 mei 2016