Vijf don’ts over wijnschrijven – Door Harold Hamersma

In maart start de cursus Wijnschrijven onder leiding van Harold Hamersma, vaste wijnschrijver van NRC en Het Parool. Voor iedereen die beter wil leren schrijven over wijn voor wijnboeken, blogs en alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van wijn. Zijn devies is: ‘Over wijn moet je niet ingewikkeld doen, het wordt immers gewoon door boeren gemaakt.’

Om een beetje in de stemming te komen vroegen we Harold Hamersma alvast naar de dingen die je absoluut niet moet doen als je goed wil schrijven over wijn.


Cursus Wijnschrijven volgen

 

1. ❌

Doe je niet anders voor dan je bent. Men zou je eens kunnen verwarren met een ander. Schrijf je eigen stijl.

 

2.❌

Vermijd clichés. Vermijdt saaie openingszinnen. You can’t bore people into reading your article. Daarom ook: sluit evenzeer af met een relevante paukenslag.

3.❌

Schrijf nooit persberichten klakkeloos over. Dat doen anderen al. Bovendien zijn deze meestal van dubieuze kwaliteit.

 

4.❌

Schrijf geen dingen op waarvan je niet zeker weet of die correct zijn. Vergeet nooit te controleren of de schrijfwijze wel juist is. Is Mouton Rothschild nu met of zonder een verbindingsstreepje? Nou, nou..?

 

5.❌

Luister nooit naar wat anderen van een wijn vinden. Trek je eigen conclusies. Tijdens openbare proeverijen lult iedereen elkaar na en naar de mond…

 

Nu weet je wat je in ieder geval niet moet doen. Weten wat je wél moet doen? Volg de cursus wijnschrijven. 


Harold Hamersma is de vaste wijnschrijver van NRC Handelsblad en Het Parool en mede-oprichter van FoodTube.nl. Ook is hij een veel gevraagd gast op de radio en verschijnt hij regelmatig op televisie, onder andere met zijn eigen programma op 24Kitchen de Wit, Rosé & Roodtrip (maart 2017). Van zijn hand verschenen al meer dan twintig wijnboeken.

liever een cursus Kookboek maken?

liever een cursus over de Zin en onzin van foodclaims?

liever een cursus communiceren voor foodprofessionals?