Even voorstellen: Kathy Mathys, jurylid voor Debutantenschrijfwedstrijd

Foto: Koen Broos

Kathy Mathys (1972) is schrijfster en literair journaliste. Ze is een van de acht door het Nederlands Letterenfonds geselecteerde talentvolle debutanten van 2017. In 2015 publiceerde ze Smaak. Een bitterzoete verkenning. Ze schrijft over Angelsaksische literatuur voor de boekenbijlage van De Standaard en is docent. Ze maakte deel uit van de jury’s van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Binnenkort verschijnt haar roman Verdwaaltijd. Kathy zal dit jaar zitting nemen in de vakjury van de Debutantenschrijfwedstrijd.

Hoe ben je begonnen met schrijven?

Ik schreef al verhalen als kind. Op mijn twaalfde was ik klaar met mijn eerste boek, een sequel op E.T. Het telde 90 bladzijden en ik illustreerde het zelf. Het duurde jarenlang voor ik echt debuteerde. Wel werkte ik in die periode al als literair journalist en als docent creatief schrijven.

Waarom schrijf je?

Schrijven is een manier om de dingen vorm te geven, om vragen die rondspoken in mijn hoofd te verkennen. Omdat ik ook journalist ben, schrijf ik om iets te weten te komen, ik ben nieuwsgierig naar de wereld, naar de anderen. Toch is schrijven ook een manier om naar binnen te kijken. Ik merk dat ik het nodig heb, voel me minder goed op de dagen dat ik niet kan schrijven. Ten slotte is er het talige aspect, het spel met woorden. Dat bezorgt me veel plezier.

Zit er een terugkerend thema in je romans? Hoe komt dat terug in je nieuwe roman Verdwaaltijd?

In 2015 verscheen mijn eerste boek, Smaak. Een bitterzoete verkenning. Dat was een literair non-fictieboek over de wereld van smaak en geur. Er stonden ook enkele fictieve korte verhalen in dat boek. Mijn echte fictiedebuut is Verdwaaltijd, een roman. Uit beide titels spreekt mijn belangstelling voor het zintuiglijke leven. Andere thema’s die me boeien: de vorm van mensenlevens, de keuzes die we maken en de manier waarop die keuzes ons leven beïnvloeden, de relatie tussen lichaam en geest, tussen mens en landschap.

_____

Meedoen met de wedstrijd en gelezen worden door Kathy? Stuur hier je verhaal in. 

Thomas Verbogt: ‘Wat ik wil, is dat mijn verhaal de werkelijkheid verzacht.’

Verdieping / 14 september 2017

Schrijftip Auke Kok: Chronologie en alfabet

Verdieping / 31 mei 2016

Hoe is het nu met Rutger Heringa, winnaar Debutantenschrijfwedstrijd 2015 ?

Verdieping / 11 november 2017