Hoe is het nu met Rutger Heringa, winnaar Debutantenschrijfwedstrijd 2015 ?

Rutger Heringa won met zijn verhaal Afscheid van Dweezil de Editio Debutantenschrijfwedstrijd 2015. Nu de wedstrijd weer in volle gang is, leek het ons een mooi moment om hem op te zoeken en te vragen hoe het nu met hem gaat. Wat heeft de wedstrijd opgeleverd en hoe gaat het met zijn schrijven? En natuurlijk zijn we ook op zoek  naar het geheim van de smid: hoe win je deze wedstrijd?


Wat heb je gedaan na het winnen van de Debutantenschrijfwedstrijd?
De schrijfwedstrijd was een enorme stimulans. Door het winnen kreeg ik de motivatie om verder te schrijven terug. Ik heb de cursus Fictie 2 gevolgd bij Manon Uphoff en Fictie 3 bij Marcel Möring. Vervolgens heb ik ook manuscriptbegeleiding gehad van Manon.

Hoe gaat het nu met schrijven?
Ik heb net mijn eerste boek De laatste rit voltooid en met Editio Agentschap ben ik op zoek naar een uitgever. Ik ben inmiddels begonnen met het schrijven van mijn volgende boek.

Wat heeft je het meest geholpen bij het schrijven? 
Aan het einde van Fictie 3 gaf Marcel Möring me een heel goede tip. Hij zei dat hij de ik-persoon niet geloofde. Hij raadde me aan Le grand Meaulnes van Alain-Fournier te lezen. Voornamelijk het vertelperspectief en de belevingswereld van de ik-persoon in dat boek gaf me het inzicht in mijn eigen verhaal. Vervolgens ging het schrijven ineens in vliegende vaart.

Wat heeft de schrijfwedstrijd je opgeleverd? 
Naast dat het gewoon geweldig is om te winnen, was het goed om meteen mijn tekst aan een groot publiek voor te lezen. Daarnaast was het voor mij, na een periode waarin ik minder schreef, een goede stimulans om verder te schrijven.

Heb je tips voor mensen die mee willen doen aan de Debutantenschrijfwedstrijd? 
Wees kritisch over je eigen verhaal. Daarvoor heb je een zekere afstand van je tekst nodig. Iemand zei ooit: je moet andere mensen aan het huilen maken, maar het zelf droog houden. Het kader van een kort verhaal is heel klein, dus schrap overbodige passages en zinnen. Pas op met bijvoeglijke naamwoorden. Lees je tekst voor, dan merk je of het ritme klopt en wat niet loopt. Een kort verhaal zit tussen proza en poëzie in, dus ritme is heel belangrijk.

Wil jij ook meedoen met de Debutantenschrijfwedstrijd en net als Rutger jouw schrijfdroom laten uitkomen? Stuur hier je verhaal in.

 

 

 

Debutantenbal 2015, terugblik en tips

Agenda / 17 februari 2015

Kort verhaal: Afscheid van Dweezil

Podium / 4 februari 2016