Lage Landen Schrijfweek: Thomas Verbogt

De Stichting Beter Schrijven organiseert deze zomer in samenwerking met Editio een schrijfweek voor jong talent. Twintig aspirant schrijvers volgen een week lang workshops van bekende Nederlandse en Vlaamse schrijvers. We gaan nu alvast met een aantal van deze schrijvers in gesprek. Deze week Thomas Verbogt.

Thomas Verbogt schrijft verhalenbundels, romans, en toneelstukken en heeft een dagelijkse column in de Gelderlander. Zijn autobiografische romans gaan over herinneringen, verbeeldingen, dromen: dat wat niet in de werkelijkheid gebeurt, maar wel degelijk echt is. Verbogt behoort tot de eredivisie van de Nederlandse schrijvers. Zijn roman Als de Winter Voorbij Is (2015) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2016. Thomas Verbogt is tutor fictie voor Editio. Tijdens de Lage Landen Schrijfweek geeft hij de workshop Schrijven is Ritme.

 

Hoe besluit je of een verhaal een kort verhaal, een roman of een toneelstuk moet worden?

Toneel doe ik altijd in opdracht of op verzoek.  Dat geldt ook voor korte verhalen, meestal althans. Met een idee voor een roman loop ik eerst een paar jaar rond, voordat ik eraan begin te schrijven.

Wat maakt voor jou een verhaal een goed verhaal?

Het moet meteen onder spanning staan. Er moet een hoofdpersoon zijn waarbij je je betrokken voelt. En directe en heldere taal, graag.
Doet het verhaal ertoe, of zijn andere elementen belangrijker?

Natuurlijk doet het verhaal ertoe, maar even belangrijk is HOE je het vertelt.

Een verhaal moet ook goed klinken, lekker in het gehoor liggen. Hoe kom je erachter of een verhaal het goede ritme heeft?

Lees het hardop voor, of laat het hardop voorlezen.

Welke muziek speelde een rol bij je laatste boek Hoe alles moet beginnen?

Cello Suites van Bach en muziek uit de film The Hours, die gecomponeerd werd door Philip Glass.
 

Wat ga je de deelnemers van de Lage Landen Schrijfweek meegeven over vertellen, ritmisch vertellen en hoe een verhaal klinkt?

Vooral hoe ze een verhaal kunnen veroorzaken, het tot leven kunnen brengen. En hoe het kijken naar film en het luisteren naar muziek hen kan helpen.

Lage Landen Schrijfweek | Elvis Peeters

Verdieping / 6 juni 2018

Lage Landen Schrijfweek | Esther van der Krol

Verdieping / 14 juni 2018

Lage Landen Schrijfweek | Carmien Michels

Verdieping / 7 juni 2018