Iedereen heeft een eigen verhaal

(Auto)biografie schrijven 2

Wil je je verder verdiepen in het schrijven van een (auto)biografie? Misschien weet je al over wie je wilt gaan schrijven: je eigen leven of dat van iemand anders, een bekende of onbekende. In deze vervolgcursus van (Auto)biografie schrijven 1 verdiep je je verder in de kunst van autobiografisch schrijven. 

Tijdens de cursus (Auto)biografie schrijven 2 staan de volgende onderwerpen centraal: de grote vraag van het leven, het tijdsperspectief, tijdsprongen en spanningsopbouw, de setting, dialoog en stijl.

Voor wie is de cursus (Auto)biografie schrijven?

Ben je al enigszins gevorderd en wil je je verder bekwamen in het schrijven van een (auto)biografie? Of heb je de cursus (Auto)biografie 1 gevolgd? Dan is deze cursus wat voor jou!

Studieprogramma

Week 1:

We denken na over de thema’s die in het leven van je hoofdpersoon belangrijk zijn. Waar worstelen zij mee, wat is bepalend voor hen geweest, wat hebben zij voor elkaar gekregen? Op basis hiervan schrijf je een achterflaptekst en bedenk je een titel voor je boek.

Week 2:

De keuze in welk tijdsperspectief je een verhaal schrijft heeft effect op je verhaal. Je moet hier dus een slimme keuze in maken. Je herschrijft een passage uit je verhaal in een ander tijdsperspectief.

Week 3:

In het leven heerst de chronologie. In een verhaal manipuleren we de tijd: we kunnen ermee doen wat we willen. Je analyseert het tijdsverloop van een stuk van je eigen tekst. Haal jij alle voordelen uit de mogelijkheid van het manipuleren van de tijd? Of biedt je tekst kansen om door middel van tijdsmanipulaties de spanning te verhogen of reliëf aan te brengen? Na de analyse herschrijf je jouw tekst.

Week 4:

Binnen waargebeurde verhalen kun je, in tegenstelling tot fictieverhalen, de setting van een scène niet veranderen. Wel kun je de setting in jouw voordeel gebruiken, door als schrijver te focussen op elementen die psychologisch van betekenis zijn. In de vorm van schrijfopdrachten oefen je hiermee.

Week 5:

Dialogen zijn bij uitstek interessant als er een belangentegenstelling voelbaar is. Schrijf een dialoog waarin twee personen in jouw verhaal met elkaar in gesprek zijn. Neem een situatie waarin ze een conflict met elkaar hebben, maar dat niet openlijk uitspreken.

Week 6:

Schrijven is veel, maar in de basis vooral een kwestie van woorden kiezen en zinnen maken. Deze afsluitende week bespreken we stijldeugden die in elke tekst van belang zijn.

Leerdoelen

  • Je leert met tijd spelen en de kracht van een setting in jouw voordeel te laten spreken.
  • Daarnaast ben je in staat om conflictspanning op papier te zetten.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten sturen naar je tutor en medecursisten. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en je kan reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€375,-

Tutor(s)

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.

Startdata

    Je ontvangt na het versturen binnen één dag reactie op je aanvraag!