Dichten schilderen met woorden

Poëzie schrijven

Is gedichten schrijven altijd al een van je passies geweest? Of houd je van poëzie en zou je nu ook graag zelf willen dichten? Dan is de cursus Poëzie schrijven zeker iets voor jou, waarbij je gedurende zes weken de kneepjes van de poëzie leert. Hierbij komen onderwerpen als dichtvormen, thematiek, ritme en metrum aan bod.

De cursus Poëzie schrijven wordt gegeven door Jos Versteegen.

Voor wie is de cursus Poëzie schrijven?

Voor wie zich wil verdiepen in poëzie en daarmee een betere dichter wil worden.

Studieprogramma

Week 1:

Eerst behandelen we termen in de poëzie, zoals beelden en verrassende vergelijkingen.

Week 2:

Vervolgens verdiepen we ons in thema’s in de poëzie. Schrijf hiertoe een kort gedicht naar een thema van jouw keuze.

Week 3:

We gaan verder met versvormen en werken een bestaand gedicht om naar een haiku.

Week 4:

Een vervolg op versvormen (2), waarbij we kennis maken met kwatrijn en sonnet; en metrum en rijm. Ter illustratie oefenen we met kwatrijn en sonnet.

Week 5:

Verder met versvormen (3): Het vrije vers; schrijf een vrij vers. Daarna kijken we naar alliteratie en assonantie: schrijf een gedicht met alliteratie en assonantie.

Week 6:

Uiteindelijk sluiten we de cursus af door het schrijven van een vrij gedicht naar aanleiding van de actualiteit.

Leerdoelen

In deze cursus leer je in de eerste plaats de belangrijkste begrippen uit de poëzie kennen en maak je kennis met de vormtaal van gedichten. Daarnaast oefen je met uiteenlopende soorten gedichten en vind je uit wat het beste bij jou past.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€415,-

Tutor

Jos Versteegen

Jos Versteegen (Helden, 1956) studeerde Nederlands en Indonesisch. Hij debuteerde vervolgens met de dichtbundel Voorgoed volmaakt, die werd genomineerd voor de Cees Buddingh’ Prijs. Daarna werden zijn liedteksten voor televisieprogramma Het Klokhuis gebundeld in Ik zet mijn tanden in de paus.

Versteegen wijdde daarnaast drie dichtbundels aan zijn familie en zijn jeugd in Limburg: Slapen bij een warme man (over zijn dementerende moeder), Zijn overhemden op jouw huid (beelden van een plattelandsjeugd) en Een huis verlaten (over de emotioneel beladen spullen die de dichter erfde, zoals de trouwring van zijn vader). Onlangs verscheen zijn laatste boek, getiteld De bliksem in je pen; hoe schrijf je gedichten en liedjes?

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.