Schrijven is toveren

Kinderboek schrijven

Schrijf je in voor deze cursus. Je  krijgt persoonlijke begeleiding van de bekroonde  kinderboekenauteur Anke Kranendonk!

Bedenk je ook zo graag verhalen om kinderen mee te vermaken? Wil je daarbij schrijftechnieken leren waarmee je kinderen aanspreekt? Wellicht kan de cursus kinderboek schrijven je verder helpen!

Zo is een kinderboek schrijven meer dan het bedenken en opschrijven van een verhaal. Het gaat immers om het eigen maken van de belevingswereld van een kind. Vervolgens dien je jouw verhaal in deze belevingswereld te schrijven. Bovendien dien je rekening te houden met hoe je stijl, structuur en verteltechniek toepast in het schrijven van een kinderboek voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud. Kortom, een geweldige voorbereiding op jouw kinderboekendebuut!

 

Voor wie is de cursus Kinderboek schrijven?

Voor iedereen die wil leren een kinderboek te schrijven dat kinderen aanspreekt, waardoor ze het vervolgens in één adem uitlezen.

Studieprogramma

Week 1:

Eerst leren we kijken als een kind. Daartoe beschrijven we zaken vanuit het gezichtspunt van een kind.

Week 2:

Dan gaan we schrijven voor kinderen van 6-8. Ter illustratie oefenen we met een humoristisch gedicht.

Week 3:

Vervolgens gaan we spannend en ontroerend leren schrijven. Waar moet je in het bijzonder op letten?

Week 4:

Verder met dialoog en fantasie. Schrijf ter illustratie een dialoog voor kinderen en oefen met een fantastische scène.

Week 5:

Meer oefenen met schrijven voor 6- tot 8-jarigen. Schrijf daartoe een kort verhaal.

Week 6:

Vervolgens gaan we schrijven voor kinderen van 8-12 jaar. Schrijf zodoende een verhaalfragment waarin zoveel mogelijk vertoond wordt.

Week 7:

Schrijf zowel een heldenverhaal als een verhaal dat zich op school afspeelt.

Week 8:

Verder met informatieve verhalen: schrijf een informatief verhaal voor kinderen.

Week 9:

Maak een opzet voor  je eigen kinderverhaal.

Week 10:

Schrijf nu de tekst voor je kinderverhaal.

Leerdoelen

  • Ten eerste leer je verhalen schrijven voor kinderen van zes tot twaalf jaar.
  • Je kunt je verplaatsen in hun belevingswereld en weet de juiste vorm te kiezen voor het verhaal dat jij wilt vertellen.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kunt zelf reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

10 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€539,-

Tutors

Wilma Geldof

Wilma Geldof schreef 11 boeken voor kinderen en jong volwassenen. Haar historische roman ‘Elke dag een druppel gif’, over een overtuigd NSB-kind werd lovend ontvangen en is bekroond met de Thea Beckman-prijs. Het meisje met de vlechtjes verscheen in 2018.

Ruben Prins

Ruben Prins (1978) is schrijver van jeugd- en kinderboeken. Hij schrijft verhalen voor verschillende leeftijden: van peuters tot en met pubers. Op dit moment heeft hij bijna dertig titels op zijn naam staan. Daarnaast is hij ruim 10 jaar schrijfdocent geweest.

Anke Kranendonk

Anke Kranendonk schrijft voor kinderen en volwassenen. Haar werk wordt geprezen om de eenvoud van taal en helderheid van emotie. Recent werk: Altijd Vrolijk, Weihnachtsoratorium (volwassenen), Lynn 3.0 en Kapitein Kees (jeugd). Haar werk is in meerdere talen vertaald.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.