Non-fictie het verhaal van het leven

Hoe kun je een goede column schrijven?

Vind jij het leuk om te schrijven over jezelf of over dingen die je bezighouden? Vind jij het leuk om op een blog columns te schrijven of heb je andere aspiraties en wil je echt gepubliceerd worden in een dag- of weekblad? Romans, artikelen, verhalen of een column schrijven kun je leren, vinden we bij Editio! Wij bieden verschillende cursussen aan waar je kunt leren schrijven.

Tutor Wim de Jong geeft je alvast een tip!

Schrijven is schrappen!

Voor nu geven we alvast een aantal tips voor het schrijven van een column. Schrijven van columns betekent dat je in een kort stukje je mening geeft over een bepaald onderwerp, en omdat het zo kort is, is het belangrijk dat je column een goede opbouw heeft en dat je jezelf een aantal vragen stelt, zoals voor welk medium en voor welk publiek schrijf je een column? Schrijf je voor een blog of voor een krant en wie zal het gaan lezen? Een column heeft gemiddeld 250 tot 450 woorden en het kan soms pittig zijn om niet te lange stukken te schrijven over iets waar je passie voor hebt.  Een column schrijven betekent daarom ook vaak schrappen. Wees daar niet bang voor!

Schrijfcursussen van Editio

Editio biedt verschillende schrijfcursussen aan die kunnen helpen voor het schrijven van een column. Schrijven op een blog bijvoorbeeld, want een column schrijven kan ook prima op een blog! De cursus Bloggen kan je helpen om online columns te publiceren en om pakkende stukken tekst te schrijven. Deze cursus geeft een goed overzicht van het schrijven van teksten en van het onderhouden van een blog.

Praktisch, leerzaam en inspirerend, zo heb ik de cursus bloggen ervaren. De bijzonder opbouwende kritiek van de tutor vond ik zeer nuttig. Deze cursus stimuleert mij echt om verder te gaan met bloggen, leuk!
Lin Megens, cursist

Leer hoe je een goede column schrijft

Daarnaast bieden wij nog een andere cursus aan: Verhalende journalistiek, want misschien wil je geen column schrijven, maar schrijf je liever langere opiniestukken? Dan is het cursus Verhalende journalistiek misschien iets voor jou! Bij Verhalende journalistiek oefen je met alle elementen die bij een longread horen, zoals perspectief, schrijven in scènes en dialoog. Deze cursus richt zich misschien op een meer verhalende soort tekst, maar leent zich ook goed voor een column. Schrijven is hoe dan ook het belangrijkste in beide gevallen!

Waarom een cursus volgen bij Editio?

 


De Editio methode

  • Uitleg: Je leert over het schrijfproces. Opbouw, plot, personages, locatie: alles komt aan bod.
  • Lezen: Hoe schrijft een goede schrijver? Door het werk van anderen te analyseren word je zelf een betere schrijver.
  • Schrijven: Schrijven leer je door het te doen. Je gaat aan de slag met inspirerende schrijfopdrachten.
  • Feedback: Je ontvangt feedback op jouw schrijfopdrachten van een succesvolle schrijver (je tutor) en van je medecursisten.