Editio kijkt uit… (16 nov – 3 dec)

Editio kijkt uit

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

23 t/m 26 november: Wintertuin festival, Nijmegen
€ 6,00 (dagbezoek)- 18,50 (passe-partout)

Het thema van het Wintertuinfestival 2016 is echtheid binnen en buiten de literatuur. (Net als ons tijdschrift!) Wat is het belang van literaire fictie? Waarom schrijven we en vertellen we elkaar verhalen die niet waargebeurd zijn? Fictie vraagt om verbeelding van de lezer. Het is een andere benadering van de wereld dan de wetenschappelijke of journalistieke. Identificatie met een ander, je verplaatsen in het andere: dat zijn kwaliteiten van fictie. Je kunt zelfs zeggen dat de waarheid in fictie vaak dichterbij is dan in de werkelijkheid.

3 december: Waumans & Victoria’s internationaal literair varieté spektakel, Theater Kikker, Utrecht
€13 – €8 entree

Rob Waumans en Ivo Victoria gaan in een wervelende show op zoek naar het verhaal áchter de schrijver en zijn boeken. Ondersteund door one-woman-showband Milena Haverkamp, ontvangen zij zowel gevestigde namen als nieuw talent, proza & poëzie, in een wervelende edoch intieme en literair verantwoorde show waarin de rubrieken elkaar razendsnel opvolgen.

In deze editie zijn Karin Amatmoekrim, Herman Koch, Joris van Casteren, Jente Posthuma en Eva van Manen(muziek) te gast.

Op het Extravaganzenbord bepalen de dobbelstenen de vragen, in De Kutrecensie legt de auteur zijn kwetsbaarheid bloot, in het Musical Interview wordt zingend in de literaire ziel gegraven en tussen dat alles door worden performances ten berde gebracht die niet zelden spectaculair uitpakken.

30 november, De Vrijheidslezing: Zhanna Nemtsova, De Balie, Amsterdam
€ 10,00
De veertiende Vrijheidslezing wordt gehouden door de Russische journalist en activist Zhanna Nemtsova. Op 27 februari 2015 werd haar vader, oppositieleider Boris Nemtsov, vermoord. Hoewel er geen directe link is tussen de daders en het Kremlin, houdt Nemtsova president Poetin persoonlijk verantwoordelijk. Volgens Nemtsova heeft Poetins lastercampagne tegen de oppositie een klimaat gecreëerd waarin de moord op haar vader kon plaatsvinden. Nemtsova strijdt voor een onafhankelijk onderzoek.

2 december, Van jonge mensen, de dingen die nog komen, SSBA Salon, Amsterdam
€ 5,00

Terwijl in december Toneelgroep Amsterdam in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Couperus’ klassieker speelt, doet de SSBA Salon 2 december zijn deuren open voor de succesvolle literaire performance avond ‘Van jonge mensen, de dingen die nog komen’. Onder het motto van Camus´ stelling dat de literatuur ons de mogelijkheid geeft de wereld af te wijzen zonder haar te verlaten, zullen zeven jonge schrijvers in samenwerking met acteurs en muzikanten hun werk ten gehore brengen. Wanneer zij uitgesproken zijn, is het spreekwoordelijke woord aan de barmannen en dj’s om de literaire roes naar een dionysisch niveau te vertalen.

3 december , Poëziebordeel, TENCLUB, Amsterdam
€ 35,00

Het Vlaamse Poëziebordeel plaatst dichters, of beter gezegd, hun stoute alter ego’s, in het weelderige interieur van een bordeel en presenteert hen als courtisanes van het woord.

In privé-lezingen geeft elke dichter van lichte zeden zijn of haar meest intieme delen – woorden – bloot in de schemerzone van gedempt licht, sofa’s en chaises longues.

Intussen vermaakt een bohémien volkje de wachtende klanten. Kortom: poëzie gedrenkt in een wellustige nacht.
Op 3 december strijken ze voor het eerst neer in Nederland, in een pand dat zelfs hun dromen overstijgt._____

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (30 sept – 14 okt)

Agenda / 30 september 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (9 – 23 sept)

Agenda / 7 september 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit… (14 okt – 28 okt)

Thema's / 14 oktober 2016