Editio kijkt uit naar… (30 sept – 14 okt)

Editio kijkt uit

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

30 september t/m 1 oktober: DRONGO talenfestival, Jaarbeurs, Utrecht
11:00 – 18:00, gratis tot €15
Met zo’n zestig exposanten en duizenden bezoekers is DRONGO binnen vijf jaar het belangrijkste talenfestival van Nederland en Vlaanderen geworden. Twee dagen lang kunnen taalliefhebbers hun hart ophalen bij een uitgebreid en interactief programma.

Het DRONGO talenfestival is dé plek waar taalprofessionals, wetenschappers en iedereen die zich voor talen interesseert samenkomen. Alles dat met taal te maken heeft komt aan bod: meertalig opvoeden, onderwijs, cultuur, vertalen, de nieuwste snufjes uit de taaltechnologie, taalcursussen, carrière, experimenten en nog veel meer!

6 t/m 8 oktober: Read My World, Tolhuistuin, Amsterdam
€12,50 tot €17,50
Read My World is het internationale literatuurfestival van Amsterdam. Voorbij de waan van de dag onderzoekt Read My World de grens tussen literatuur en journalistiek, tussen hier en daar – en vestigt de aandacht op alles ertussen. Na drie succesvolle edities van Read My World, waar achtereenvolgens de Arabische wereld, de Caribische regio en Zuidoost-Azië centraal stonden, richt Read My World zich dit jaar op Oekraïne, Polen en Wit-Rusland.

Een wisselend programma vol talentvolle schrijvers, uitgesproken dichters en prikkelende spoken word-artiesten.
Met o.a. Ellen Deckwitz, Lamyn Belgaroui, Naema Tahir, Frank Westerman en Maxim Februari.

5 oktober: U-slam, De Bastaard, Utrecht
20:00, gratis
Elke eerste woensdag van de maand betreden aanstormende en doorgewinterde slammers het podium van de U-slam. Het publiek heeft alle macht en stemt met rozen op de dichter(s) van hun keuze. Voor de zwevende kiezers neemt elke maand een nieuwe prominent uit poëzieland plaats op het pluche van de jurystoel om het publiek van stemadvies te voorzien. Deze keer deelt Daan Zeijen, Nederlands Kampioen Poetry Slam 2016, vurig stemadvies uit.

De avond bestaat uit meerdere rondes waarin de twee dichters met de meeste rozen door naar de finale van de avond. Deze finale bestaat uit een battle waarin de twee finalisten gedurende zeven minuten om en om een gedicht voordragen.  De winnaar wint 50 euro prijzengeld en een plaats in de jaarfinale.

10 oktober: P.F. Thomése in gesprek met Peter Buwalda, Academiegebouw, Groningen
20:00 – 21:30, gratis tot €3,-
Bonita Avenue van Peter Buwalda is een van de meest gelezen romans van deze tijd. Volgens de auteur schept zijn succes verplichtingen voor zijn volgende werk. Hij stelt zelfs dat hij gebonden is aan een ´contract met de lezer´. Die lezer wil kennelijk meer van hetzelfde. Hoe werkt dat? Begint het schrijfproces met een strategisch marketingplan? Maar is een lezer wel zo voorspelbaar? En zo ja, is dat wenselijk? Een gesprek over dwaalsporen en strategieën, over gebaande paden en de weg kwijtraken.

Gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen, P.F. Thomése, gaat in gesprek met Peter Buwalda. Peter Buwalda was journalist en redacteur bij verschillende uitgeverijen. In september 2010 debuteerde hij met de roman Bonita Avenue die een bestseller werd. De vertaalrechten werden verkocht aan o.a. Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland en Amerika.

10 oktober: Let’s talk about… retoriek, Felix in de Steigers, Amsterdam
20:00-22:00, €12,50
Het is verkiezingstijd, bij ons en in Amerika. Politici en presidentskandidaten proberen het electoraat – ons dus – in hun kamp te trekken. Ze hebben eigenlijk maar één wapen: de macht van het woord. Alle aanleiding dus om een avond lang stil te staan bij retoriek, toespraken en framing. Dit doet we met kenners van naam Hillary Clinton, Donald Trump, Hans de Bruijn en Michiel LieuwmaProf Hans de Bruijn (TU Delft) laat zien met welke sluwe frames politici ons proberen te beïnvloeden. Zijn stelling: we framen er op los en dat is geen enkel probleem.

Acteurs Anniek Pheifer (Jiskefet, Nationaal Toneel) en Vincent Linthorst (Willem Alexander in de serie Bernhard, Schavuit van Oranje) spelen Hillary Clinton en Donald Trump. Zij houden ieder een fictieve toespraak.

Halverwege de avond is er een speech-wedstrijd. Vier jonge (aspirant) politici houden een korte speech over wat hen drijft in de politiek.

Een leerzame, leuke avond over waar we wél en waar we niet intrappen._____

 

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (9 – 23 sept)

Agenda / 7 september 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (5 – 19 aug.)

Agenda / 3 augustus 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (20 aug – 2 sept)

Agenda / 18 augustus 2016