Editio kijkt uit naar… (9 – 23 sept)

Editio kijkt uit

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

9 september, De betere boekenshow, Tolhuistuin, Amsterdam
21:00, €7,50
Uitgeverij Atlas Contact zet speciaal voor de Boekenparade een gelikte literaire talkshow in elkaar waarin een verbod op voorlezen geldt. Of nou ja: behalve voor Jente Posthuma, maar zij neemt dan ook de band Jonkoklapper mee. Geert Mak vertelt over zijn zojuist verschenen nieuwe boek De levens van Jan Six, en ontdekkingsreizigster en schrijfster Arita Baaijens stelt ons voor aan haar grote inspiratiebronnen. Ellen Deckwitz geeft een spoedcursus gedichten lezen met een nieuw gedicht van K. Michel, en er zijn mooie prijzen te winnen bij de Grote Atlas Contact Boeken-quiz. Kortom: een avond voor de echte lezer en wie dat zou willen worden.

13 september, De legendarische uitgever van links Nederland: Rob van Gennep, SPUI25, Amsterdam
20:00-21:30, gratis – aanmelden verplicht
Rob van Gennep was het gezicht van de uitgeverij die in de woelige jaren zestig en zeventig links Nederland van lectuur voorzag. Ter ere van het uitkomen van zijn biografie gaat Maarten Asscher in gesprek met biografe Geke van der Wal.

Begin jaren zestig werden Van Gennep en zijn compagnon Jaap Jansen aangeraakt door de tijdgeest. Ze wilden politieke boeken, boeken met urgentie uitgeven. Van Gennep toverde een chique uitgeverij om tot hét actiecentrum, waar bijvoorbeeld het Dagboek van Che Guevara verscheen. Wat hij uitgaf was een illustratie van wat links Nederland las of waar het zich druk over maakte.

Geke van der Wal schetst in Rob van Gennep. Uitgever van links Nederland deze krachtige persoonlijkheid, geliefd en gevreesd, een charmeur die mensen hardvochtig kon afserveren, een activistische uitgever met een feilloos koopmansinstinct.

14 september, Mensen Zeggen Dingen, EKKO, Utrecht
20:00 – 23:00, €2,50 voorverkoop, €5 deur
Mensen Zeggen Dingen organiseert Spoken Word evenementen op locatie en festivals. Iedere vorm van woordkunst krijgt een podium. Wij richten ons vooral op Spoken Word, waarin wij de combinatie zoeken van literatuur, theater, rap, cabaret en improvisatie.

Mensen Zeggen dingen is uitgebreid en na Arnhem, Amsterdam, Enschede, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg en Gent (be) is het tijd voor Utrecht! Op deze eerste editie die plaatsvindt in poppodium EKKO zullen ondermeer Tim Lenders, Teddy Tops en  Reazun optreden.

16 september: De Lezer XL: dichters interviewen hun lezers, Perdu, Amsterdam
20:00 tot 23:00, €5 tot €7
In het openingsprogramma van het nieuwe seizoen staat het in juni verschenen boek Dichters van het nieuwe millennium centraal: 24 literatuurwetenschappers lezen, onderzoeken en bespreken 24 dichters. Deze avond draait Perdu de rollen om: een aantal van de besproken dichters krijgt de kans de literatuurwetenschappers te bevragen over hun interpretaties. Er vindt dus een omgekeerd interview plaats: de dichter stelt de vragen aan zijn of haar lezer in plaats van andersom.

We openen de avond met een interview door Dean Bowen (redacteur bij Perdu) met samenstellers van de publicatie Jeroen Dera, Kila van der Starre en Sarah Posman: over de wereld rondom de publicatie en de politiek van het bloemlezen. Welke keuzes hebben zij gemaakt, waarom en welke gevolgen hebben die? Vervolgens interviewen de dichters Hélène Gelèns, Tjitske Jansen en Maria Barnas hun lezers, respectievelijk Sarah Posman, Alex Rutten en Anneleen de Coux.

En ook alvast

24 en 25 september: Geen Woorden Maar Daden Festival, Rotterdam
€12 tot €15
Op zaterdagavond 24 september en zondagmiddag 25 september staat Geen Daden Maar Woorden Festival op de Kaap in Rotterdam. Geen Woorden Maar Daden is een ontdekkingstocht langs literair talent, (inter)nationale dichters en spoken word-artiesten, singer-songwriters, en muziek(theater). Er is speciale aandacht voor het (her)ontdekken van Nederlandstalige auteurs. Stel je eigen route samen langs verschillende locaties, Nederlandstalig of Engelstalig.

25 september: Operatie interview: Eberhard van der Laan, De Balie, Amsterdam
16:00, €8-10
Het publiek weet naar welke antwoorden de interviewers vissen; de hoofdgast niet. Lukt het de interviewers om binnen de tijd onthullende antwoorden te ontlokken of de hoofdgast tot tranen te roeren?

De hoofdgast die dit eerste seizoen van Operatie Interview aftrapt is Eberhard van der Laan, voormalig advocaat en minister voor Integratie, en sinds 2010 geliefd burgemeester van Amsterdam.

Burgemeester van der Laan weet niet door wie en waarover hij geïnterviewd gaat worden. Wie de interviewers zijn, dat blijft een verrassing. Wie weet de burgemeester, een ervaren politicus die al vele interviews wist te pareren, te verrassen met zijn vragen?

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (20 aug – 2 sept)

Agenda / 18 augustus 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (5 – 19 aug.)

Agenda / 3 augustus 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (27 mei-10 juni)

Agenda / 27 mei 2016