Editio kijkt uit naar… (10 – 24 juni)

Editio kijkt uit

9 t/m 12 juni: Belgisch Filmfestival, Utrecht
Los kaartje € 9, met Cinevillepas gratis toegang

Het Belgisch Film Festival, een samenwerking tussen de VPRO en het Louis Hartlooper Complex, brengt van 9 t/m 12 juni de beste Belgische films en series naar het Nederlandse publiek, en toont de veelzijdigheid van onze creatieve zuiderburen. Kijk hier voor het programma.

Zondag 12 juni: Arthur Japin vertelt over Goed volkScheltema boekverkopers, Amsterdam
16:00 gratis

Behalve romans, schrijft Arthur Japin ook reisverhalen. In Goed volk bundelde hij een aantal verhalen die zich over de hele wereld afspelen en waarin een bonte stoet aan mensen voorbij komt.

De reisverhalen. Als voorbereiding op zijn werk maakte Arthur regelmatig bijzondere reizen. Zijn reisverhalen zijn terug te vinden in zijn dagboeken, of her en der verspreid in kranten en bladen; soms ook heeft hij ze helemaal niet gepubliceerd. In deze bundel neemt Arthur de lezer mee naar onder andere Patagonië, Kenia, of onherbergzame streken in de VS; een andere keer blijft hij echter veel dichter bij huis en verhaalt hij over een verblijf in de Alpen of in de eigen stad. De overeenkomst tussen de hier gepresenteerde verhalen is hun zeer persoonlijke toon en de band met het bekende werk van de auteur.

Donderdag 16 juni: Lezing Frank Westerman, Boekhandel van Rossum, Amsterdam
20:00 €5,-

Boekhandel van Rossum krijgt bezoek van een van de beste literaire non-fictieschrijvers in het Nederlandse taalgebied: Frank Westerman. Hij komt vertellen over zijn nieuwe boek ‘Een woord een woord’, een bevlogen zoektocht naar een weerwoord op terreur – op het snijvlak van beschaving en barbarij.

Als kind maakte Frank Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. Vanuit deze ingrijpende ervaringen voert hij de lezer mee naar een reeks gijzeldrama’s, van Bovensmilde tot Beslan.

22 t/m 24 juli: Festival Dichters in de Prinsentuin in Groningen

Het negentiende poëziefestival Dichters in de Prinsentuin georganiseerd. Het Groningse festival verwelkomt het beste uit de Nederlandse, internationale en universele poëzie in de zonovergoten Prinsentuin en de Puddingfabriek. Met meer dan 60 dichters is Dichters in de Prinsentuin sinds jaar en dag het grootste poëziefestival in de lage landen.

Op de openingsavond van het festival in de Puddingfabriek, wordt een reis gemaakt door de geschiedenis van de poëzie. Het begin wordt gevormd door een Arabische voordracht van het Gilgamesj-epos, het oudste gedicht ter wereld. Via de Engelse dichteres Kim Moore en de Macedonische dichteres Lidija Dimkovska komen we terecht in de toekomst. Daar zal Jan Baeke gedichten laten horen in de toekomstige poëzietraditie van Mars. Hopelijk kunnen deze gedichten bijdragen aan een nog te plannen poëtische missie naar de Rode Planeet.

En ook alvast…

Woensdag 29 juni: Gevangenismonologen in WolvenpleinUtrecht
20:15 €17

Stap in de wereld van ex-gedetineerden. Schrijvers Christine Otten en Manon Uphoff werkten verhalen van gevangenen uit tot monologen. Bereid je voor op verhalen die doorgaans verborgen blijven. Verhalen die er eigenlijk niet mogen zijn, want de vertellers zijn (ex) criminelen die ernstige fouten hebben gemaakt. De Gevangenismonologen zijn rauw, eerlijk en ontroerend.

De Gevangenismonologen vinden plaats op de kleine luchtplaats van de voormalige gevangenis Wolvenplein._____

 

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (13 – 27 mei)

Agenda / 12 mei 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (27 mei-10 juni)

Agenda / 27 mei 2016

Editio kijkt uit

Editio kijkt uit naar… (29 apr- 13 mei)

Agenda / 29 april 2016