In de spotlight: Anke Kranendonk, tutor Kinderboek schrijven

In haar verhalen beschrijft Anke Kranendonk op een heel herkenbare manier hoe kinderen denken en voelen. Tijdens haar cursus Kinderboek schrijven leer je je inleven in de belevingswereld van kinderen. Én het toepassen van schrijftechnieken op die belevingswereld.

Anke Kranendonk (Baarn, 1959) schrijft voor kinderen en volwassenen. Haar werk wordt geprezen om de eenvoud van taal en helderheid van emotie. Ze ontving dan ook in 2017 een Vlag en Wimpel van de Griffeljury van de CPNB voor haar boek Lynn 3.0. Hoewel ze niet terugschrikt voor zware onderwerpen, is de toon van haar verhalen luchtig. De boeken zetten de lezer aan tot nadenken, maar tegelijkertijd is de stijl humoristisch.

Schrijven is een treinreis

Op de website van haar uitgever Lemniscaat lezen we dat Anke schrijven net een treinreis vindt: “Je moet van A naar B. Het is de taak van de schrijver om uit te zoeken hoe dat traject verloopt en wat er allemaal in de wagons komt.” In haar hoofd gaat die reis heel snel – ze heeft vaak meteen al een heel verhaal in haar hoofd. Het schrijven zelf gaat langzamer. Maar als de trein eenmaal rijdt, gaat de rest eigenlijk vanzelf. En ze komt onderweg van alles tegen waar ze van tevoren niet aan had gedacht. “Dat maakt schrijven zo leuk.”

Recent werk: Altijd Vrolijk, Weihnachtsoratorium (volwassenen), Lynn 3.0 en Kapitein Kees (jeugd). Haar werk is in meerdere talen vertaald.

Kijk de kunst af bij Anke Kranendonk, 5 juni start er al een 10-weekse cursus Kinderboek schrijven. En je krijgt haar prachtige boek Kapitein Kees erbij cadeau. Meld je nu aan >

Editio Agentschap brengt kinderboekenschrijver Coco van Rijn onder bij Uitgeverij Moon

Verdieping / 13 juli 2017

Interview met tutor Kinderboek Schrijven Wilma Geldof: ‘Ik schrijf in principe voor alle leeftijden.’

Verdieping / 7 juni 2017

Wilma Geldof geeft 10 tips voor het schrijven voor jongeren

Agenda / 20 maart 2019