5 films waarvan je nog niet wist dat het boekverfilmingen zijn

Er zijn twee populaire manieren om eventjes in een andere wereld te vertoeven: een boek lezen en een film kijken. Dat filmmakers hun werk graag baseren op boeken is natuurlijk geen geheim, maar wist je van déze populaire films al dat ze gebaseerd zijn op een boek?

1. Jaws – Steven Spielberg (1975)

Naar het boek van Peter Benchley uit 1974

De blockbuster van Steven Spielberg heeft zijn faam (en 3 oscars) mede te danken aan Peter Benchley, de schrijver van het boek over de beroemde haai. In het boek zijn echter nog meer subplots terug te vinden, terwijl de film dubbel en dik rond het hoofdpersonage van de haai draait, die zelfs zijn eigen, intussen beroemde, soundtrack kreeg.


2. Forrest Gump – Robert Zemeckis (1994)

Naar het boek van Winston Groom uit 1986

Life is like a box of chocolates… We kennen allemaal de immer sympathieke Forrest Gump uit de gelijknamige film van Robert Zemeckis. Al heeft zijn geestelijk vader, schrijver Winston Groom hem nu en dan iets minder sympathiek en zelfs een tikkeltje agressief, beschreven. De grote lijnen van het verhaal zijn echter wel dezelfde op één belangrijke plottwist na, maar die gaan we hier natuurlijk niet onthullen … lezen is de boodschap!


3. Shrek – Andrew Adamson en Vicky Jenson (2001)


Naar het boek van William Steig uit 1990

Zo’n 10 jaar voor de vriendelijke oger op het grote publiek werd losgelaten, bestond het groene monster enkel in het prentenboek van William Steig. Hij trekt de wijde wereld in en redt het leven van een prinses. Een mooie basis voor de populaire Dreamworks-animatiefilm. De film sloeg zodanig aan dat er nog drie spin-offs op volgden!
4. The Bourne Identity – Doug Liman (2002)


Naar het boek van Robert Ludlum uit 1980

Wie is er niet gek op Matt Damon in de Bourne-films? Maar wist je dat The Bourne Identity oorspronkelijk een boek was en dat de film met Matt Damon al de tweede verfilming was? In dit geval gold ‘tweede keer, goede keer’ want alle films met Damon als Jason Bourne in de hoofdrol bleken een groot succes.5. Die Hard – John McTiernan (1988)


Naar Nothing lasts forever van Roderick Thorp uit 1972

Het boek en de film hebben in dit geval niet dezelfde titel. Die Hard is gebaseerd op Nothing lasts forever van Roderick Thorp en was niet diens eerste verfilmde boek. Eerder viel The Detective in de smaak, die in 1968 werd verfilmd met Frank Sinatra in de hoofdrol. Aangezien die er niets voor voelde ook in de opvolger de hoofdrol te spelen, werd het script herschreven en was Die Hard een feit.

Tutors tippen boeken over schrijven

Verdieping / 17 februari 2021

5x onmisbare, gratis smartphone apps voor schrijvers

Verdieping / 13 april 2017

Films over bekende schrijvers

Thema's / 6 juni 2013